Lantbrukaren Helen Johansson och hennes familj fick en kalender med nakna kvinnor från grävmaskinföretaget i Frillesås. ”Den är kränkande både för mig och för alla kvinnor”, anser hon.
Lantbrukaren Helen Johansson och hennes familj fick en kalender med nakna kvinnor från grävmaskinföretaget i Frillesås. ”Den är kränkande både för mig och för alla kvinnor”, anser hon. Bild: Jari Välitalo

Lantbrukare rasar över pinup-kalender

Företaget Frillesås bil och traktor skickar nakenkalendrar till sina kunder inför jul. En damp ner hos lantbrukaren Helen Johansson. – Ett fullständigt förminskande av mig och alla kvinnor, säger hon. Företaget svarar med att erbjuda en pinup-kalender med lättklädda män istället.

ANNONS
|

Helen Johansson och hennes man äger två gårdar i Halland, dels Andersgård mellan Haverdal och Harplinge, dels Halvbondagärde i Varbergs kommun, där marken är utarrenderad.

Hon och maken jobbar tillsammans och Helen gör alla de sysslor och kör alla de maskiner som krävs i lantbruket. Hon vittnar ändå om att det fortfarande förekommer sexism i branschen. Att hon och andra kvinnor i de gröna näringarna först och främst betraktas utifrån sitt kön och inte som yrkesmänniskor. När metoo-rörelsen uppstod fick de gröna näringarna ett eget upprop under hashtaggen #skiljagnarnafrånvetet.

Fick ”Lovely Girls” med posten

Pinup-kalendern från Frillesåsföretaget kom med posten i onsdags och var ställd till Helen Johanssons man. På omslaget står det ”Lovely girls”. Insidorna är fyllda av lättklädda och nakna kvinnor i utmanande poser.

ANNONS

– För mig är det här så konstigt. Vi är ju många kvinnor i branschen i dag och det är inte bara män som håller på med maskiner. Sen metoo tror man ju att folk tänkt till, men tydligen inte. Den här kalendern är kränkande både för mig och för alla kvinnor, säger Helen Johansson.

– Samtidigt är det ett idiotförklarande av mannen, som om han vore en grottmänniska.

Erbjöds nakna män

Hon har protesterat till företaget skriftligt och har också fått ett skriftligt svar - från en anställd kvinna:

”Hej Helen! Vi har givetvis en hel låda kalendrar med nakna män. Skriv vilken adress du vill ha den till så skickar jag en i dag. Vi anser inte att denna kalender gestaltar porr i någon form. Detta är något vi har skickat ut till kunder i flera år och det har alltid vart uppskattat av både våra manliga och kvinnliga kunder. Vi ser inte våra kunder på något specifikt vis. Det var verkligen inte vår mening att kränka någon och jag ber om ursäkt om det var så i detta fall.”

Frillesås bil och traktor tillhandahåller delar till grävmaskiner och utför reparationer. Ägaren Tommy Gustavsson förstår inte Helen Johanssons reaktion och skrattar först lite åt den.

ANNONS

– Det här är vackra bilder och man får inte blanda ihop dem med pornografi, säger han. Det har till och med hänt att folk ringt och frågat efter dem. Vi har inte en tanke på att upphöra med kalendrarna om inte fler klagar. Det är alltid någon som tycker annorlunda.

Har du hört talas om metoo-rörelsen?

– Ja, och då handlar det väl om trakasserier? Om man är född på 60- och 70-talet kanske man inte gillar detta. Men de som föddes på 90-talet tar inte illa vid sig. Allt ändrar sig, det finns olika trender, menar Tommy Gustavsson.

Stina Bergström är ansvarig för LRF:s jämställdhetsakademi. Hon säger också att det finns en osund sexism inom de gröna näringarna och reagerar starkt på utskicket.

– Jag har sett framsidan på kalendern och det här är bedrövligt, säger hon. Nakenkalendrar hör inte hemma i yrkeslivet, varken med kvinnor eller med män. Det är helt oproffsigt.

ANNONS