Svenska pengar.
Svenska pengar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lönetillägg blir högre lön inom psykiatrin

Sjuksköterskor som arbetar inom vuxenpsykiatrins heldygnsvård får ökad grundlön på 3 000 kronor i månaden. Det ersätter det lönetillägg som infördes för att komma tillrätta med de tidigare problemen.

ANNONS
LocationVarberg||

För fyra år sedan var läget inom psykiatrin kaotiskt. Vårdavdelningar stängde och personal flydde. För att förbättra situationen beslutade politikerna att ge sjuksköterskorna i psykiatrin ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden. För ett år sedan diskuterades det att ta bort lönetillägget av besparingsskäl. Något som skapade upprörda känslor bland de anställda. Det förlängdes en andra gång och gäller nu till den 30 september i år.

Nu har regionstyrelsen beslutat att lönetillägget ska ersättas med en ökad grundlön för sjuksköterskor som arbetar inom vuxenpsykiatrins heldygnsvård från den 1 oktober.

– Vi ser att det får positiva effekter både ekonomiskt men framför allt att vårdkvalitén blir bättre i och med att personalsituationen blir stabilare och vi minskar behovet av hyrpersonal, säger Magnus Oléni, verksamhetschef för psykiatrin i Halland.

ANNONS

Utvärdering av lönetillägget visar att det har haft flera positiva effekter. Förutom att det har gett avsevärt minskade kostnader för inhyrd personal och en stabiliserad vårdplatssituation har arbetsmiljön förbättrats. Fler sjuksköterskor vill dessutom arbeta inom psykiatrin vilket på sikt kan vara till nytta för psykiatrins verksamhet som helhet.

Personal som tidningen har varit i kontakt med är glada och tacksamma över beslutet.

ANNONS