Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stämplad. ”Tatueringen är tänkt att tas bort med laser, den är mer till besvär än vad den hjälper” säger Anders Christensen (SD) om sin nacktatuering och uppger att han ska boka tid för borttagning.

”Låter som en dålig bortförklaring”

Anders Christensens uppger att han formulerat sig illa och haft en klumpig tumme när han gillat inlägg på Facebook. ”Dålig bortförklaring”, menar Jonathan Leman som är van granskare av rasistiska organisationer.

Tidskriften Expo bevakar den organiserade intoleransen och sitter på ett arkiv av Skandinaviens största samling av högerextrem propaganda. Jonathan Leman arbetar som researcher och föreläsare på Expo och har tagit del av materialet som Anders Christensen (SD) skrivit och vad han svarat när han fått frågor om det.

– Det han gillar, delar och skriver själv visar på vad han tycker och det är något som han försöker släta över med sina egna kommentarer. Jag kan inte se att det håller utan det låter som en dålig bortförklaring, säger Jonathan Leman.

Läs också: ”SD-politiker ville rensa ut muslimer”

Inlägget från september månad menar han inte går att omtolka som Christensen gör.

– Han skriver om ett islamfritt Europa, en idé som han inte är ensam om. Det han nu försöker få det till är att bekämpa Islamiska staten – IS. Det är något som många delar och en ganska oproblematisk inställning i samhället, det är dock inte det som han skrivit, säger Jonathan Leman och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kan blanda ihop att man vill bekämpa IS och att man vill starta krig för ett islamfritt Europa. Det är för stor skillnad mellan de två meningarna, jag kan inte se att det här är något annat än en efterhandskonstruktion, säger han.

Jonathan Leman har följt och granskat rasistiska och intoleranta grupper i många år och har inte behövt gilla några grupper på Facebook som han inte sympatiserar med för att bevaka dessa.

– Den sammantagna bilden, det här inlägget tillsammans med att han gillar Svenskarnas parti och andra extrema inlägg, gör att jag inte tycker att hans bortförklaringar håller. Att först hävda att man följer för att hålla koll och sedan gilla ett inlägg där Svenskarnas parti hyllar att de har så många följare. Att det skulle vara så att han återkommande slinter med tummen tror jag inte, det känns som att han inte är beredd att stå för det här, säger Jonathan Leman.

Anders Christensens inlägg om att göra ”Europa islamfritt” gjordes i en grupp som står nära Sverigedemokraterna och ingen som är med i diskussionen kommenterar att de inte håller med Christensen.

– Det är en grupp med nazistiska länkar och extrem retorik – som att människor ska brinna publiceras – ofta även om det är en SD-vänlig miljö. Det vi sett under det senaste året är att pro-SD grupper på internet smälter samman med den rasideologiska miljön på nätet tillsammans med diverse konspirationsteorier, säger Leman.