Lätt att gå vilse när man plockar svamp - så skyddar du dig

Färgglada plagg och en laddad termos. Det är polisens tips för svampplockare. – Vi har många eftersök på personer varje år som har gått vilse, säger Gith Thedvall, kommunikatör för polisen i Halland.

ANNONS
|

Det är gott om svamp i år men med blicken fäst mot markens guld blir det också lätt att gå vilse. Därför går polisen i Halland nu ut med en lista på Facebook över vad man bör tänka på.

  • Ta med en fulladdad mobiltelefon och om möjligt en powerbank.

– I första hand ska man ta med sig en mobil och det är förstås bra om man kan ha med ett extra batteri eller en portabel laddare, säger Gith Thedvall.

  • Ta på eller med färgglada kläder eller helst en reflexväst (även under dagtid).

– Det kan tyckas lite larvigt men ligger man ner är det närmast omöjligt att upptäcka en person som har mörka kläder på sig. Ofta söker polisen människor med hjälp av helikopter. En reflexväst i packningen är idealiskt.

ANNONS
  • Gå helst inte ensam men om du gör det bör du meddela någon om var du ska befinna dig.

– Man ska aldrig gå ut ensam. Även om man har mobil kan det ju hända något som gör att det är bra att vara två.

  • Ta med vatten och något att äta (fika och/eller sötsak).

– Blir man kvar i skogen i några timmar så är det viktigt. Det kan göra stor skillnad för hur man klarar av situationen, säger Gith Thedvall.

  • Även en visselpipa är bra att ha med.

– Det är något som är lätt att ta med och som kan vara till stor hjälp om man går vilse. Man blir snabbt hes om man ropar, säger Gith Thedvall.

Om någon man känner saknas så ska man som närstående inte vänta med att eftersöka den försvunna personen.

– Ju snabbare vi får in tips, desto snabbare kan vi starta en sökning. I ett sådant arbete jobbar man hela tiden mot klockan. Anhöriga bör hellre larma en gång för mycket än en gång för lite. Man blir lätt medtagen om man är ute i skogen. Man blir nedkyld ganska snabbt om man står still och om man sätter sig ned.

Det bästa vore om alla höll sig till stigar och vägar, menar Gith Thedvall, men så är ju inte fallet när man plockar svamp.

– Varje år får vi söka efter personer som har gått vilse men tack och lov kommer många tillrätta på kort tid.Om man är vid god kondition så klarar man sig längre än om man är sjuk och svag.

ANNONS

För den som går bort sig i skogen kan det vara till hjälp att ha dessa punkter i minnet:

  • Vänta inte för länge med att larma.
  • Stanna helst på en högt belägen och/eller öppen plats.
  • Om du kommer till en väg eller skogsväg lämna inte den – stanna eller gå i endera riktningen.
  • Lyssna efter ljud från till exempel polisbilens siren och gå i så fall mot ljudet.

ANNONS