Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lärarnas Riksförbund kritiska till att fasa ut fjärrundervisingen

Lärarnas Riksförbund riktar kritik mot beslutet att delvis fasa ut fjärrundervisningen. Samtidigt kräver det att arbetsgivaren ska erbjuda munskydd.

Beskedet om att högstadieskolorna i Halland från och med den 25 januari delvis kommer att gå tillbaka till undervisning på plats väcker reaktioner i lärarkåren. Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland och huvudskyddsombud för förbundet i Varberg, menar att oron hos kollegorna har ökat i takt med den mer omfattande smittspridningen i länet de senaste veckorna.

– Vi menar att när man nu investerat i att ha två veckors distansundervisning så är det fel att riskera detta genom en snabb återgång. Det finns studier som visar att det förekommer större coronautbrott i skolans miljö, säger han.

Lärarnas Riksförbund: ”Olämpligt att gå tillbaka”

Sten Hagberg hänvisar till en debattartikel i Dagens Nyheter där Kungliga Vetenskapsakademins studier visade att grundskolornas skolmiljöer stod i slutet av 2020 för en stor del av coronautbrotten i Sverige.

– Dels är det ur ett smittspridningsperspektiv olämpligt att gå tillbaka till undervisning i skolan. Dels blir det ganska besvärligt för både lärare och elever att ibland vara på plats och ibland på distans. Dessutom går det inte att hålla avstånd, lärarna måste till och från vara nära sina elever, säger Sten Hagberg.

Lärarna kräver munskydd

Dessutom önskar LR att arbetsgivaren ska erbjuda både lärare och elever munskydd. Det kommer dock inte att bli aktuellt säger Stigert Pettersson, skolchef i Falkenbergs kommun.

– Det finns inga rekommendationer från vare sig Folkhälsomyndigheten eller smittskyddet om munskydd, säger han.

När det gäller kritiken från LR poängterar Stigert Pettersson att kommunen följer de rekommendationer som finns.

– Jag förstår oron samtidigt har vi en önskan om att få eleverna tillbaka till skolan. Det finns inte längre några rekommendationer om enbart fjärrundervisning utan det som finns är att vi ska undvika trängselproblematik. Det här är den bedömning som finns och den rättar vi oss efter, säger han.

Hur den kombinerade fjärr - och närundervisningen kommer se ut är inte helt klart än utan det arbetet pågår berättar Stigert Pettersson.

– Det är upp till varje skola att göra sin bedömning men det kan till exempel handla om att årskurs 9 finns på plats och att årskurs 7 och 8 är hemma. Det kan också handla om att schemalägga så att klasserna går om varandra eller se till så att det inte blir för många elever som lunchar på samma tider, säger han.

Varbergs kommun går efter rekommendationerna

Johan Berntsson, grundskolechef i Varbergs kommun skriver i ett mail till HN att de utgår från de rekommendationer som Smittskydd Halland - och i förlängningen Folkhälsomyndigheten - ger. I ett brev till vårdnadshavarna skriver Varbergs kommun att återgången kommer ske i etapper för årskurserna och att en del skolor kombinerar närundervisning med fjärr - och distansundervisning. Insatserna som skolorna i Varberg gör beräknas pågå fram till sportlovet.

Läs mer om beslutet om fjärrundervisning i Halland.