Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lärarfacken kritiska till nya munskyddsrekommendationer

Region Halland rekommenderar nu munskydd i situationer där nära kontakt inomhus inte kan undvikas. Rekommendationen gäller de tre kommande veckorna men förskolor och skolors klassrum omfattas inte. Det väcker stark kritik från fackligt håll.

– Jag blir upprörd när jag läser det. Jag tycker nästan att det känns om ett hån mot skolan, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Halland.

LÄS MER: Halland skärper rekommendationen om munskydd

I ett pressmeddelande från regionen står det att ”Exempel på situationer där munskydd kan vara aktuellt är på arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt och där det, trots vidtagna åtgärder för att förhindra trängsel, förekommer nära kontakter under längre tid inomhus. Det kan också vara aktuellt i kollektivtrafiken vid trängsel oavsett tidpunkt. Resor med kollektivtrafik som inte är nödvändiga ska även fortsatt alltid undvikas, särskilt om det är trångt. Rekommendationen om munskydd i situationerna ovan gäller personer födda 2004 och tidigare och rekommendationen om munskydd gäller inte förskola eller i klassrummen i grund- eller gymnasieskola.”

– Vi har redan krävt detta och nu när smittskyddet går ut med en i grunden positiv åtgärd, så känns det lite som ett slag i ansiktet. I praktiken säger man att för lärare så gäller inte den här försiktighetsåtgärden som gäller för alla andra yrkesgrupper, säger Sten Hagberg.

LÄS MER: Munskyddsbråket skakar om den halländska skolvärden

Endast klassrum undantas

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo säger att rekommendationens syfte är att minska smittspridningen mellan vuxna i samhället.

– Vad gäller skolorna så omfattas inte skolornas undervisningsmoment, alltså klassrumssituationen. Där ser vi inte att det är den typen av vuxen till vuxen kontaktsmitta som sker. Däremot i övriga situationer så betraktas skolorna som en arbetsplats, säger hon och tillägger:

– Om de vuxna av någon anledning, som vi egentligen inte riktigt ser vad gäller skolorna, inte kan hålla avstånd sinsemellan då gäller samma rekommendation för dem.

Facken kritiska till särbehandling

Fredric Hillertz, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Falkenberg, ifrågasätter smittskyddets rekommendation.

– Jag är väldigt frågande till de resonemangen. Det blir så himla otydligt och skapar svåra situationer om varje rektor och varje arbetslag ska bestämma vilka situationer de ska ha det och inte ha det. Det hade underlättat så oerhört mycket om man hade fått generella förhållningssätt, säger han.

Samtidigt gör han en helt annan bedömning av risken för trängsel i verksamheterna.

– Det är helt omöjligt för vuxna på till exempel förskolor att hålla avstånd till varandra, säger han och tillägger att detsamma gäller skolorna.

– Det är inte två lärare i alla klassrum hela tiden men på de flesta skolor jobbar två lärare, eller en elevassistent och lärare, tillsammans vid flera tillfällen varje dag och då är det jättesvårt att hålla avstånd.

Elever undervisas hemifrån

För att minska smittspridningen så gick smittskyddet tidigare i veckan ut med rekommendationen att alla högstadie- och gymnasieelever i länet bör undervisas på distans första veckan efter sportlovet. Därefter väntar en kombinerad fjärr- och närundervisning.

– I första hand riktar den här rekommendationen sig till övriga miljöer i samhället och skolorna regleras på andra sätt också. Där har vi andra verktyg som inte alltid är helt okomplicerade utan det är absolut en avvägning vi gör, säger Maria Ryberg Mo.

Vill att munskydd och visir erbjuds

Lärarförbundet önskar nu, precis som tidigare, att den personal som vill ha ska få skyddsutrustning av arbetsgivaren.

– Jag skulle önska att vi hade en pragmatisk arbetsgivare som tillhandahåller personlig skyddsutrustning på arbetsplatsen till de som behöver. Att det helt enkelt finns på plats så att man kan välja själv, säger Fredric Hillertz.

Lärarnas riksförbund är inne på samma linje och skriver i ett pressmeddelande en uppmaning till de halländska beslutsfattarna att ”Tillämpa de nya rekommendationerna även inom skolan, och erbjud skyddsutrustning i situationer där nära kontakt inomhus inte kan undvikas!”.

LÄS MER: Lärarnas Riksförbund kritiska till att fasa ut fjärrundervisingen