Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lärare utreds igen för sextrakasserier

Ännu fler flickor säger sig ha blivit sexuellt trakasserade av en lärare på en skola. Nu har utbildningskontoret i Laholm polisanmält läraren för andra gången.

Att en ny polisanmälan har gjorts bekräftas av Inger Ohlsson, Hallandspolisens gruppchef för brott i nära relationer.

– Vi har fått in en andra anmälan och inlett en förundersökning, säger hon.

Den första lämnades in strax efter höstlovet och byggde på tre flickors upplevelser.

– Flickorna hade reagerat på en ovälkommen närhet från läraren som kan liknas vid sexuellt ofredande, säger Carin Källström, biträdande utbildningschef i Laholms kommun.

En förundersökning inleddes men en vecka senare lades den ner. Åklagaren ansåg att flickornas uppgifter inte gav anledning till att anta att läraren hade begått något brott.

Det som har hänt därefter är att ytterligare elva flickor trätt fram och berättat om sina upplevelser på lektionstimmarna. Gemensamt för samtliga flickor är att de har samma lärare i ett skolämne.

– Vi såg det allvarliga i situationen när fler händelser tillkom. Utifrån dessa gjorde vi bedömningen att lämna in ytterligare en polisanmälan, säger Carin Källström.

Anmälan gjordes den 20 november. Inger Ohlsson kan inte uttala sig om vilka uppgifter som kommit fram hittills eftersom förundersökningen är sekretessbelagd,

– Men vi jobbar så mycket vi kan med ärendet. Eftersom det handlar om barn ska förundersökningen vara klar inom tre månader, säger hon.

Pågår gör också kommunens egen arbetsrättsliga utredning. Oavsett om läraren gjort sig skyldig till brott eller inte, så vill kommunen klargöra om läraren har följt sitt uppdrag inom skolan. Tills vidare har läraren andra arbetsuppgifter.

– Vi har nu överlämnat vårt material till HR-avdelningen som gör en bedömning av det som framgår i utredningen, säger Carin Källström.