Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lärare i Halmstad får inte använda munskydd

Halmstads kommun förbjuder personal i grund- och gymnasieskolan från att använda munskydd och annan skyddsutrustning på jobbet. Beslutet får skarp kritik från fackligt håll.

Lärare och annan personal som jobbar inom Halmstads kommunala grund- och gymnasieskolor får inte använda munskydd i arbetet, något som P4 Halland var först med att rapportera om.

Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, förklarar att skolorna inte tillhandahåller skyddsutrustning och att kommunen förbjuder personalen från att ta med egen.

– I första hand ska både barn och vuxna som vistas i skolan vara friska. Sen handlar det om att vi ska kunna ta vårt arbetsgivaransvar, säger hon och fortsätter:

– Vi följer de rekommendationer vi har fått från Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och regioner och Smittskydd Halland. Det är ingen som har sagt att vi behöver använda det i skolan.

– Det är också så att om man börjar ta med sig egen skyddsutrustning kan vi inte ta ansvar för hur den handhas, exempelvis hur den tas på och av eller hur den tvättas om det handlar om visir.

Fackförbunden höjer rösten: ”Helt absurt”

Lärarförbundet kan inte förstå varför ett beslut om förbud har fattats.

– Jag ser att det är helt absurt. Det finns redan en jättestor oro ute bland våra medlemmar och detta gör bara att man brer på den oron. Jag tycker att man har misslyckats fatalt i att dämpa oron och detta är att gå i motsatt riktning, säger Helen Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Halmstad.

Lärarförbundet vill istället se att alla medlemmar erbjuds skyddsutrustning från arbetsgivaren.

– Vi har medlemmar som tar bussen till jobbet och där har man förtroende att hantera munskydd, och där ska vi ha munskydd. Skulle vi tappa den förmågan när vi kommer fram till jobbet? säger Helen Nilsson.

Upplever du att det finns många som vill ha munskydd?

– Jag ska inte säga att det är många men oron är vitt utbredd. Sedan om man önskar munskydd eller inte är individuellt.

Även Lärarnas Riksförbund är skarpt kritiska och har skickat in en så kallad 66a-framställan till kommunen där man kräver att personalens säkerhet kan garanteras.

Det finns undantag

Enligt förvaltningschefen är alla halländska kommuner överens om att rekommendera att munskydd inte används i skolan.

– Sen vid en direkt fråga om förbud har vi tydligen svarat olika. Men det här är en hållning som Halmstads kommun har intagit.

– Får vi förändrade rekommendationer kommer vi givetvis följa dem.

Inom förskolan har Halmstads kommun dock identifierat situationer när personalen kan behöva munskydd, vilket kommunen då också tillhandahåller.

– Exempelvis om ett barn insjuknar under dagen och behöver ha en vuxen nära sig. Då får den vuxna som avdelas för att ta hand om det sjuka barnet i väntan på föräldrar lov att använda skyddsutrustning, säger Pauline Broholm Lindberg.

– Det är en situation vi har identifierat utifrån riskanalyser och på rekommendation från Arbetsmiljöverket.

LÄS MER: Lärarnas Riksförbund kritiska till att fasa ut fjärrundervisingen