Lär dig surfa i Halland med Namasea Surfskola

Först Namasea Surfskola och nu Tumla. När Josefin Alvtegen och Alex Sunesson startar företag bottnar idéerna i havet och surfingen. Möt paret som har rest över hela världen, men som lika gärna fångar – eller lär andra fånga – den perfekta vågen hemma i Halland.

ANNONS
|

Alex Sunesson och Josefin Alvtegen blev ett par för sju år sedan. Då jobbade han i Ohana Surfshop i Halmstad, och hon kom dit som kund.

– Vi hade setts i olika surfsammanhang tidigare, men då var båda i andra relationer. Nu föll det sig så att vi var singlar – och på den vägen är det, säger Josefin och skrattar.

Tillsammans har de rest över hela världen för att hitta häftiga vågor, och i dag är surfingen en livsstil.

Bild: Privat

– Det första vi gör varje morgon är att kolla vind och väderprognoser. Att längta efter blåsiga dagar med regn och rusk kan låta lite knasigt, men om vi får bestämma väljer vi blåst alla dagar i veckan, säger Alex och tillägger att det finns en sak som är gemensam för surfare världen över:

ANNONS

– Det konstanta uppdaterandet av väder-appen, och den där ständigt kliande känslan i kroppen när man ser att det är vågor och vind på ingång…

Vi fick fler förfrågningar än vi hade kunnat drömma om, och hade fullt upp hela sommaren

För fem år sedan startade Alex och Josefin Namasea Surfskola i Halmstad, och har sedan dess tagit emot uppemot hundra elever per säsong.

– Det är helt underbart att surfa i Halland, så varför inte visa andra hur fint och bra det faktiskt är? Våren 2017 gick vi en instruktörsutbildning i England, och i juni drog vi igång Namasea. Vi förväntade oss inget särskilt stort intresse, men oj så fel vi hade! Vi fick fler förfrågningar än vi hade kunnat drömma om, och hade fullt upp hela sommaren – som blev riktigt bra, med mycket vind och vågor, säger Josefin och tillägger att säsongen för surfskolan löper från mitten av juni till mitten av september.

– Sedan blir det för kallt i vattnet.

Startar sitt andra företag nu i sommar

Nu i dagarna startar de sitt andra företag, Tumla. Där ska de sälja bikini- och surfkläder för kvinnor över nätet. Tillverkningen sker i Portugal, och den första kollektionen består av en handfull modeller, där överdel och underdel kan kombineras med varandra. Plaggen är enfärgade och gjorda i econyl, ett material som består av fisknät som hittats i havet och återvunnits.

ANNONS

– Josefin har alltid tyckt att det är svårt att få tag på badkläder som är både funktionella och snygga. Dessutom vill vi vara med och skapa ett mode som håller och som inte bygger på slit och släng. Så vi hoppas och tror att vi har hittat vår nisch där, säger Alex.

Tumla – snart lanserar Josefin och Alex sitt egen märke för bikini- och surfkläder för kvinnor.
Tumla – snart lanserar Josefin och Alex sitt egen märke för bikini- och surfkläder för kvinnor. Bild: Vera Nording

Att göra allt tillsammans är självklart för honom och Josefin.

– Vi älskar att göra saker ihop, så att starta och driva företag ihop känns helt naturligt. Och efter att ha levt i en liten plåtis, alltså en husbil på sex meter, i ett år kan man väl säga att vi lärde oss att komma överens, konstaterar Josefin.

Det där året i plåtisen är en historia i sig. De hade tagit tjänstledigt från sina respektive jobb för att surfa och leva vanlife i södra Europa, men så kom coronapandemin. Land efter land stängde ner och det vara bara att tänka om.

Bild: Anders Andersson

– Vi hade packat för en vistelse i värmen, men över en natt bestämde vi oss för att i stället åka norrut. Så vi bytte från sommardäck till vinterdäck på husbilen, packade om all utrustning och gav oss iväg. Vi körde in i Norge, och tre dagar senare stängde de gränsen och vi fick sitta i karantän i två veckor. Sedan tillbringade vi nästan ett halvår i den norska och svenska fjällvärlden, med stopp längs hela den norska kusten upp till Lofoten, berättar Alex och fortsätter:

ANNONS

– Vi fortsatte över gränsen, från Narvik till Kiruna, och sedan långsamt ner mot Åre där vi stannade ett bra tag. Sedan körde vi hemåt längs östkusten. Vi kom tillbaka i maj, och kunde köra surfskolan under sommaren – för att återgå till vår ursprungsplan och styra söderut i augusti.

Bild: Privat

Och så här sammanfattar Josefin året på resande fot:

– Att först tillbringa flera månader i ett vinterlandskap, med norrsken och surf på samma breddgrader som polcirkeln, för att sedan få sommar med surf och värme i Frankrike och Spanien, det var helt underbart. Och när man bor på en liten yta, så känns det som att alla ens problem blir mindre. Man har mindre prylar och mindre huvudbry – men mer tid och fler möjligheter. Att kunna bestämma på studs vart man vill åka med sitt hus, och att kunna välja att vakna upp var man vill, är den stora charmen med att bo på fyra hjul.

Vi har längtat länge efter en plats som vi kan kalla hemma, och Halmstad är verkligen vårt hem.

Men till våren kommer Josefin och Alex att bli aningen mer stationära. De har sålt plåtisen och håller på att bygga hus på Ranagård i Halmstad.

– Vi har längtat länge efter en plats som vi kan kalla hemma, och Halmstad är verkligen vårt hem. Och även om det är väldigt intensivt att bygga hus – samtidigt som man jobbar heltid, driver surfskola och startar ett nytt företag – är det i grunden jättekul. Vi gillar ju förändring och nya utmaningar.

ANNONS

Har många drömmar och idéer

Det nya huset innebär dock inte att Alex och Josefin kommer att slå sig till ro.

– Nej, vi kommer självklart att fortsätta resa och utforska nya platser, både här hemma och utomlands. Vi har så många drömmar och idéer, men försöker att inte sväva iväg till framtiden utan fokusera på här och nu. Men om tio år hoppas vi resa runt och få lära våra barn att surfa på våra favoritvågor runt omkring i världen, men också i Sverige, säger Josefin och Alex passar på att slå ett slag för de halländska vågorna:

– Här hittar man allt från nybörjarvänliga stränder till lite mer avancerade vågor med stenig botten. Längs hela kuststräckan finns små guldkorn. Många är kända, men det finns också en del där man kan få surfa ganska ensam. I kombination med att det ofta är ganska blåsigt med härliga västliga vindar, står det helt klart att Halland är en stark contender till att vara det bästa surf-området i Sverige!

Bild: Anders Andersson

Alex Sunesson och Josefin Alvtegen

Ålder: Alex är 31, Josefin är 30.

Bor: Lägenhet i centrala Halmstad, men bygger hus i Ranagård och hoppas kunna flytta in till våren. Alex är uppvuxen i Båstad, Josefin i Halmstad.

Familj: Sambo med varandra.

Gör: Alex arbetar som design-ingenjör på Göteborgsbaserade Conmore och Josefin är grafisk designer på HMS i Halmstad. Tillsammans driver de också Namasea Surfskola samt Tumla, ett företag som de lanserar nu i sommar och som säljer bikinis och surfkläder för kvinnor på nätet. (Läs mer på worldoftumla.com)

Intressen: ”Surfing, skidåkning, klättring, all typ av aktivitet utomhus. Och segling – vi har köpt en Albin Ballad på 30 fot och håller på att lära oss”.

Bästa vågen någonsin: Alex: ”Kanske i Unstad, uppe i Lofoten. Det hade snöat på natten, och vi vaknade till soluppgången. Precis när jag stod på den första vågen så tittade solen upp över bergstopparna och färgade hela dalen och havet i helt galna färger.” Josefin: ”Oj, jag har så många favoriter. En av mina absoluta favoritvågor finns i Biarritz där vi har varit många gånger. Helst ska den surfas tidigt på morgonen när himlen gör havet alldeles rosa. Sen fick jag och Alex en helt otrolig dag i Halmstad för ett par månader sen; vågorna var perfekta och det var bara vi två ute i vattnet.”

Där skulle jag vilja surfa: Alex: ”I Kanada, det verkar vara en häftig upplevelse.” Josefin: ”Jag har alltid velat åka till Japan och surfa longboard och åka skidor i perfekt puder. Sen vill jag utforska Kanadas surf och berg.”

Smultronställe i Halland: ”Ett av våra favoritområden är Steningekusten, mycket fina ställen att hänga på när det är sommar, och många härliga fik att ta en kaffe på!”

Namasea Surfskola

Drivs av Josefin Alvtegen och Alex Sunesson. Oftast har de inte fler än fyra elever per person – alltså åtta totalt – under kurserna, som börjar med teori på stranden. Där går man igenom alltifrån säkerhet och vindförhållanden, till teknik och utrustning. Sedan fortsätter man i vattnet, och efter lektionen får deltagarna feedback.

En lektion kostar 900 kronor (inklusive utrustning) och är två-tre timmar lång.

Namnet Namasea är en kombination av yogans hälsningsfras namaste (”Jag bugar för dig”) och sea (hav).

Mer info: namasea.se

Läs mer:

ANNONS