Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaninpest kan enklast upptäckas genom svullna och irriterade ögon. Bild: Michael Probst
Kaninpest kan enklast upptäckas genom svullna och irriterade ögon. Bild: Michael Probst

Länsstyrelsen varnar för kaninpest i Halland

Kaninpesten kan inte föras över till människor, man kan däremot drabba tamkaniner. – För att säkra att din kanin inte blir smittad bör du hålla den inne eller på annat sätt skydda den, säger länsveterinär Dag Fritzon.

Ovanligt stora mängder vildkaniner i sommar har fått länsstyrelsen att larma om risk för kaninpest och kaningulsot. Nu vädjar länsstyrelsen till allmänheten att lämna in tips om man sett en sjuk kanin.

– Det är en del som ringt in och sett kaniner som är svullna runt ögonen, vilket är det enklaste sättet att se om en kanin är drabbad av kaninpest, säger Dag Fritzon länsveterinär.

Sjukdomarna smittar inte människor, men kan däremot drabba tamkaniner. Båda sjukdomarna har en hög dödlighet. I dagsläget har länsstyrelsen inte fått in många anmälningar om sjuka tamkaniner, men det tror Dag Fritzon kan bero på att många inte vet att de är anmälningspliktiga.

– Blir din kanin sjuk ska du anmäla det så vi kan spåra utvecklingen. För att säkra att din kanin inte blir smittad bör du hålla den inne eller på annat sätt skydda den. Det går även att vaccinera mot kaninpest, men det är kanske lite sent för just denna säsongen.

Att det är så många vildkaniner just i år berättar Dag Fritzon beror på ekologiska vågor i ekosystemet.

– Ett år kanske vi har mycket räv, och då har vi inte lika många kaniner. I år kanske det är tvärt om. Det är ett kretslopp som inte alltid går att förutse.