Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finn Dahl.

Länsstyrelsen lottar ersättare till SD

Länsstyrelsen ska lotta in en ersättare till SD i Hylte kommunfullmäktige. Det är en följd av turbulensen efter Finn Dahls avhopp.

– Vi har inte fått in någon begäran om ny sammanräkning från kommunen. Kommer den snart kan en ny ersättare utses under nästa vecka, säger länsjurist Ann-Louise Mårtensson.

– Vi måste ha en skriftlig ansökan från kommunen, poängterar hon.

Turbulensen inleddes med att Thomas Silfros avgick som en av fyra ordinarie ledamöter.

Finn Dahl, som var förste ersättare, går in på Silfros ordinarie plats men avgick nyligen ur partiet efter ett kritiserat flyktinginlägg på Facebook. Han har förklarat att han avser att sitta kvar som politisk vilde.

Andre ersättaren Klas-Göran Alfredsson har aviserat att han hoppar av sitt uppdrag, men har inte lämnat in någon formell ansökan. Fler än två ersättare fanns inte.

Det innebär att minst en ersättare måste lottas fram, formellt som ersättare för Monica Grönroos, ordinarie SD-ledamot i fullmäktige. Endast personer som blivit handskrivna på valsedlar med hennes namn kommer i fråga.

Aktuella är tre personer, bosatta i Hylte kommun, en kvinna och två män.

– Det är inte helt okomplicerat. Det beror på vilken ordning de avgår. Det är till och med svårt för valmyndigheten att se vilka som kan komma ifråga, erkänner Ann-Louise Mårtensson om proceduren.

Hur går lottningen till?

– Vi anger den avgångne ersättarens namn i valmyndighetens databas. Sen utser databasen en ny ersättare. Datorn sköter det helt och hållet. Alla uppgifter är inlagda.

Där alltså slumpen som avgör?…

– Lottning innebär slumpen. Efter Finn Dahls avhopp verkar det som att det kommer att bli slumpen som avgör, säger Mårtensson.

– Länsstyrelsens uppgift är att utse efterträdare. Det är uppenbart att partiet kan ha problem att fylla stolar.

SD:s ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige är Stina Isaksson, Jerzy Golowkin och Monica Grönroos. Finn Dahl går troligen in som ledamot efter Thomas Silfros.

Men gruppen verkar ha fått en spricka. Vid senaste fullmäktige röstade Isaksson nej till en motion från Miljöpartiet om klimatkonto på kommunen medan Golowkin och Dahl röstade ja. Grönroos var inte på plats.