Läkaren Nino Jönsson var bland de första att smittas av covid

Nino Jönsson blev tidigt smittad av coronaviruset, förmodligen genom jobbet som läkare på intensivvårdsavdelningen i Halmstad. Det blev starten på ett omskakande och känslosamt år, både i tjänsten och privat.

ANNONS
|

– Vi var några på IVA som blev sjuka redan i mars förra året. Jag fick över 40 graders feber och tappade lukt och smak, men det överskuggades av att jag hann smitta min sambo som var gravid. Eftersom det var så nytt med covid och man inte visste om foster påverkades av viruset så var det jobbigt. Men allt har gått bra och vi har nu en till synes helt frisk liten grabb, berättar han.

Det dröjde inte många dagar efter att pandemin nått Halland innan intensivvårdsavdelningen i Halmstad fick ta emot de första svårt sjuka hallänningarna. Sedan dess har hundratals patienter vårdats för covid-19 på sjukhuset.

ANNONS

– Vi förstod ganska omgående att det här var en väldigt allvarlig sjukdom och hela sjukhuset tog höjd för ett ”worst cace-scenario”. Bitvis har det varit otroligt sorgligt och jag har sett familjer utplånas av sjukdomen. Det är tragiskt, men ingår på något sätt i arbetet på intensiven, säger Nino Jönsson.

Ingen har haft full koll

Hur tänker du kring det faktum att du själv blev smittad på jobbet? Ska det kunna hända?

– Nej, man ska ju inte behöva bli det, men vi har lärt oss mycket om användning av skyddsutrustning det här året. I början var det ingen som visste exakt hur och när olika skydd skulle användas.

– Det är väl det som varit det mest märkliga med det här året. Att ingen, inte ens myndigheterna, har haft full koll. När jag blev sjuk frågade jag om min sambo skulle gå till jobbet och fick då svaret ”javisst, om hon inte har några symptom ...”.

Har fortfarande antikroppar

Nino Jönsson ingår nu i en halländsk studie kring antikroppar och immunitet, som leds av läkarkollegan Johan Undén, som insjuknade samtidigt.

– En del i studien är att vi regelbundet testas och jag har fortfarande antikroppar, trots att det är ett år sedan jag var sjuk. Att jag fick covid så tidigt har paradoxalt nog inneburit att jag kunnat leva ett ganska normalt liv privat. Bland annat har jag kunnat träffa mina föräldrar, berättar Nino.

ANNONS

De svåra delarna av pandemin har han istället fått uppleva via jobbet och jämfört med andra allvarliga sjukdomar tycker han covid är skrämmande på ett annat sätt:

– Normalt sett brukar man få en känsla av att ”det här kommer att gå bra”, eller att ”nej, det här kommer inte sluta väl”, men med covid ... det har varit omöjligt att förutse. Med andra sjukdomar har vi också en helt annan kontroll och vet vad vi ska göra. Nu har vi ibland bara kunnat ge syrgas och hoppas på det bästa.

Får snabbt implementera ny kunskap

Samtidigt kan Nino Jönsson, i sin yrkesroll, se det ”intressanta” i att få uppleva en ny sjukdom, som ingen har grepp om.

– Det har hänt väldigt mycket under det här året. I början fick vi improvisera och vara kreativa, men nu handlar mycket om att följa med i forskningen. Det görs rekordmånga studier kring covid och vi får hela tiden vara beredda att anpassa oss och snabbt implementera ny kunskap, säger han men tillägger:

– En aspekt som oroar oss är den så kallade långtidscoviden – att ett fåtal personer verkar få långvariga men av sjukdomen. Jag vet de som tidigare varit helt kärnfriska, men som fortfarande har svårt med andningen, trots att det gått lång tid.

ANNONS

Förstår att många inte inser allvaret

Fortfarande verkar också ganska många se på covid som en lite allvarligare förkylning, något som man inte behöver vara rädd för att få. Har du förståelse för det?

– Jag har förståelse för det eftersom de flesta inte har sett det vi ser här på IVA. Samtidigt är jag inte säker på att det skulle vara så bra om alla fick se hur illa det kan gå. Det hade kanske blivit mindre folk i mataffärerna, men många hade nog inte mått så bra, säger Nino och fortsätter:

– Jag kan se både för- och nackdelar med den svenska approachen. Fördelen är att vi har hållit igång samhället och människor har inte drabbats så hårt psykiskt. Nackdelen är att vi snart är uppe i 13 000 döda.

ANNONS