Läkare kritisk mot ­digitalt medicinsystem

Narkosläkare Anders Jacobsson menar att vårdens läkemedelssystem är så komplicerat att patientsäkerheten äventyras. – Mycket kan bli fel, från att patienten får dubbla doser till ingen medicin alls, säger han.

ANNONS
|

Läkemedelssystemet, som går under namnet NCS, infördes inom Region Halland för ett par år sedan och används för att registrera vilka läkemedel en patient ska ha.

Men många anställda upplever att det är allt för komplicerat och oöverskådligt, uppger Anders Jacobsson som sitter med i en riskanalysgrupp som på arbetsgivarens initiativ håller på att se över systemet.

Personalen är frustrerad och orolig över att göra fel – och risken finns, menar han.

– Det kan bli mycket fel, allt från att patienten inte får läkemedel, eller att man inte ser vilka den fått, till att det blir dubbelt. Men personalen är vaken och uppmärksam så det händer gudskelov sällan.

ANNONS

Anders Jacobsson hänvisar till en gedigen bunt avvikelser.

– I samband med att vi skulle börja med riskanalysen i fjol tog Hallands läkemedelsförening fram avvikelser och det var 100 plus bara på sjukhusen. Och med tanke på att personalen är evinnerligt trött på att skriva avvikelser är det nog bara toppen på isberget, säger han.

Nyligen avled en patient efter att hon inte fått någon blodproppsmedicin på en dryg vecka, en händelse som är lex Maria-anmäld. ”Oklarheter i läkemedelshanteringen” var förklaringen men chefläkare Christer Allenmark är tveksam till att det berodde på läkemedelssystemet.

–Läkemedelshanteringen sköts ju i NCS men den här händelsen är nog mer kopplad till bristande kommunikation, säger han.

Allenmark håller med om att programmet är svårhanterat, men kan inte koppla några allvarliga händelser till NCS.

– Däremot hade vi jättemycket avvikelser som drabbade patienter tidigare, när vi skrev för hand, säger han.

Dock måste arbetsgivaren ge de anställda tid och möjlighet att gå de utbildningar som krävs för NCS, och personalen måste ta ansvar för att lära sig, menar han.

ANNONS

Anders Jacobsson tycker å sin sida inte att arbetsgivaren tar problemen på allvar.

– Det hjälper inte att utbilda om man sen inte använder det på en månad. Det är så komplicerat att om du inte använder det varje dag lär du dig inte hur man ska göra, säger han och tillägger:

– Jag har flera kollegor som inte skriver ut patienter på helgen som är färdigbehandlade för att de inte klarar av att göra det, och själv har jag plötsligt blivit utkastad eller inte kunnat ordinera läkemedel. Jag har ingen lösning till arbetsgivaren, jag kan bara konstatera att NCS inte är något hit.

ANNONS