Helena Gladh, chefläkare Hallands sjukhus, har anmält en läkare till Ivo eftersom han anses vara ett hot mot patientsäkerheten.
Helena Gladh, chefläkare Hallands sjukhus, har anmält en läkare till Ivo eftersom han anses vara ett hot mot patientsäkerheten. Bild: Annika Karlbom

Läkare anmäld som hot mot patientsäkerheten

En överläkare vid sjukhuset i Varberg har anmälts till Ivo eftersom han anses vara en fara för patientsäkerheten. Trots tillsägningar bättrar han sig inte men han får arbeta vidare under utredningen.

ANNONS
LocationVarberg||

Läkaren har arbetat på sjukhuset i Varberg i många år och den dokumentation som Region Halland har skickat in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visar att läkaren är inblandad i en lång rad avvikelser. Han uppges ha brister gällande samarbetsförmåga, kommunikation och handläggning. Brister finns också, enligt anmälan, när det gäller följsamhet till rutiner och riktlinjer samt dokumentation. Dessutom anser arbetsgivaren att läkaren försvårar utredning av händelser.

Ingenting har hjälpt

Arbetsgivaren har på olika sätt försökt få läkaren att bättra sig. Han har fått erbjudanden om utbildning och fortbildning men inte ansett sig vara i behov av det. Dialogmöten och information har inte gett någon effekt, enligt den dokumentation som lämnats till Ivo. Han har fått muntliga och skriftliga tillsägelser och en handlingsplan har upprättats. Ingenting har hjälpt, hävdar arbetsgivaren.

ANNONS

Två anmälningar enligt lex Maria bifogades i anmälan till Ivo. En av dem gjordes efter att en patient avlidit och där konstaterades att läkaren begått flera misstag. Det står också i den anmälan att läkaren vid tidigare tillfällen varit inblandad i kliniska situationer där kommunikationsbrister och svårigheter att nå samsyn kring fortsatt omhändertagande uppstått.

”Som en orosanmälan”

Helena Gladh, chefläkare på Hallands sjukhus, konstaterar att läkaren har ”ett sätt att arbeta som inte är ändamålsenligt”. Det handlar om patientsäkerhetslagen och sjukvårdspersonalens skyldigheter och förhållningssätt.

– Anmälan kan ses som en orosanmälan. Nu tar Ivo över och lägger ner mycket tid på att utreda saken, säger hon.

Därefter kan myndigheten lämna vidare ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om det anses nödvändigt. Skulle det bli aktuellt kan det resultera i att läkaren får en prövotid eller begränsad förskrivningsrätt exempelvis. Det kan också sluta med att läkaren får sin legitimation indragen.

Enligt Region Hallands HR-strateg Mats Bunse kommer läkaren att få arbeta vidare som vanligt under tiden utredningen pågår.

– Jag kan förstå varför du ställer frågan men vi har inte sett någon anledning till att han inte kan göra det. Vad utredningen sedan leder till kan göra att vi fattar ett annat beslut längre fram, säger han.

ANNONS
Mats Bunse, HR-strateg, Hallands sjukhus.
Mats Bunse, HR-strateg, Hallands sjukhus. Bild: Pressbild/Region Halland
ANNONS