Kvinnliga poliser fyller 50

För 50 år sedan gjorde de första kvinnliga poliserna sitt intåg på Sveriges torg och gator för att hålla lag och ordning. - Det känns som att väldigt få reagerar på en kvinnlig polis idag, säger Ulrika Jarlhage, Falkenbergs utryckningspolis.

ANNONS
|

FALKENBERG. Som en av 45 poliser i Falkenberg är Ulrika Jarlhage, ordningspolis, inte en av grabbarna. Hon är en i gänget.

- Hos oss är allt på lika villkor. Det viktiga är att personen är lämplig att vara polis, sen spelar könet ingen roll. Dock är det såklart bra att gruppen är blandad, säger Ulrika Jarlhage.

För fyra år sedan var hon färdigutbildad och fick börja patrullera gatorna. Något som det känns självklart att en kvinna kan göra. Men vägen till kvinnliga ordningspoliser var lång.

- Någon gång kan det vara någon som säger något. Men det känns som att väldigt få reagerar på en kvinnlig polis idag. Någon gång kan det vara att någon har lättare för att prata med en man, i andra fall är det tvärtom. Men det går alltid att lösa i slutändan.

ANNONS

I Halland finns 456 poliser, av dem är 23 procent kvinnor. På stationen i Falkenberg finns 15 kvinnor.

Flertalet av dem är som Ulrika ordningspolis, vilka nuförtiden går under namnet utryckningspolis. De 18 utryckningspoliser som finns i Falkenberg är uppdelade på två grupper och utifrån det delas poliserna upp i patrull två och två.

- Vi går runt och det är inte så att vi alltid är en man och en kvinna. Det går jättebra att jobba två kvinnor ihop.

Att det blev polisyrket för Ulrika var egentligen självklart, då det var en av barndomsdrömmarna. Och hon ångrar inte sitt beslut.

- Att det är skiftjobb kanske kommer att slita i längden, men annars trivs jag super. Det är ett intressant jobb och jag tycker om alla möten med människor. Sen finns det som med alla jobb delar som är mindre positiva, säger Ulrika Jarlhage.

Kvinnornas historia i den svenska poliskåren

1907 kom en motion om införandet av kvinnliga poliser. Året därpå anställdes polissystrar, för att bevaka intagna kvinnor och barn.

1948 tog polisutbildningskommittén upp frågan. Man ansåg att kvinnor i stort kunde antas till utbildning på samma grunder som män.

1957 började 24 kvinnor aspirantutbildning för att bli ordningspoliser.

2005 var 22 procent av alla poliser i Sverige kvinnor. Den polisutbildning som startar den 1 januari 2008 har fått in 7 611 ansökningar. Av de sökande är 36 procent kvinnor.

ANNONS