Kungsbackapolis svarar på kritik efter alkohol

Kungsbackapolisen beslagtog ungdomarnas påsksprit. Efter kritik från boende svarar polisen nu på Facebook.

ANNONS
|

Innan påskhelgen grep polisen i Kungsbacka en misstänkt langare på bar gärning. 900 liter vin, 600 liter starköl, 270 liter cider och 170 liter starksprit, hittade polisen i spritgömman. Det största alkoholbeslaget man har gjort hittills. Den gripne mannen, som är i medelåldern, misstänks ha försörjt Kungsbackatraktens ungdomar med alkohol under flera års tid.

På Facebook delade man med sig av gripandet och där lade man även upp bilder på beslaget. Inlägget blev väldigt kommenterat och delat, men kommentarerna bestod inte bara av hyllningar. Många började ifrågasätta varför polisen lägger energi på att ta alkohol från ungdomar, i stället för att exempelvis lösa de överfall som har skett i Kungsbacka den senaste tiden.

ANNONS

Då bestämde sig David Lorentz, förundersökningsledare på polisen i Kungsbacka, att skriva ett nytt inlägg för att förklara varför det är viktigt att polisen jobbar med att lösa flera olika brott.

- Det är viktigt att klargöra att polisen jobbar brett med olika sorters brott, säger David Lorentz.

I det nya inlägget svarar man bland annat de Kungsbackabor som har ifrågasatt varför man tar ungdomarnas sprit i stället för att lösa andra, enligt de, viktigare brott.

Här är Kungsbackapolisens hela inlägg:

Kul och se att så många av er har engagerat sig och kommenterat vårt inlägg angående vårt senaste alkoholärende och all beslagtagen alkohol.

Som flera av Er har påtalat är detta ett stort beslag, faktiskt bland det största vi har tagit från en privatperson i Kungsbacka.

Flera av Er undrar vad som kommer att hända med alkoholen. Den är numera i beslag och det kommer den att förbli ända tills det är dags för rättegång och då kommer åklagaren att begära att tingsrätten förverkar alkoholen. I praktiken innebär detta att åklagaren vill att rätten beslutar att alkoholen ska förstöras.

Innan det är dags för rättegång kommer förundersökningen/utredningen att kompletteras med bland annat ytterligare förhör av både misstänkt och köpare. Vi vill poängtera att de som har köpt alkohol inte har gjort sig skyldiga till något brott.

ANNONS

Några av Er har även påtalat att vi borde göra annat än att jaga langare, men detta håller vi inte med om. Vi tycker att detta arbete är väldigt viktigt. Vi som Ni vet vad alkoholen kan ställa till med och många av de ärenden som vi får in beror många gånger på en överkonsumtion av alkohol.

Vi är övertygade om att vi har lyckats förebygga ett flertal brott såsom exempelvis misshandel och rattfyllerier genom att ha stoppat denna försäljning.

Det är viktigt och nödvändigt att vi inom polisen sprider vår kunskap och engagemang gentemot olika typer av brott och vi kan försäkra Er som tvivlar att vi lägger ner stora resurser på de överfall som den senaste tiden har anmälts i Kungsbacka.

David, utredningsavdelningen.

ANNONS