Kungsbackabor funderar på att beväpna sig

Oron är stor i Kungsbacka efter veckans brutala överfall mot två tonårsflickor. På onsdagen bevakade en civil polisbil Stortorget i centrum. – Jag funderar på om jag ska beväpna mig, säger Kungsbackabon Birgitta Melin, 67.

ANNONS
|

Dagen efter att en flicka i 15-årsåldern utsattes för ett våldtäktsförsök bakom Aranäsgymnasiet är oron stor bland Kungsbackaborna. Våldtäktsförsöket skedde dagen efter att 16-åriga Sophie blev överfallen och brutalt misshandlad av tre okända gärningsmän vid Hamntorget.

Polisen ser flera likheter mellan de båda händelserna och utreder just nu om det kan vara samma gärningsmän som ligger bakom brotten.

– Det kan mycket väl vara så, men det behöver inte vara så och vi arbetar efter bägge teorierna. I båda fallen är det tre män som ger sig på unga kvinnor, säger Anders Wiss, lokalområdeschef vid Kungsbackapolisen.

Under onsdagen har polisen förstärkt sin närvaro i Kungsbacka för att öka tryggheten och en civilpolisbil står under dagen och bevakar Stortorget. Torget ligger bara några hundra meter från platsen där 16-åriga Sophie attackerades.

ANNONS

– Vi är här bland annat på grund av det som har hänt, men mer vill jag inte kommentera, säger en uniformerad polisman som sitter inne i bilen.

23-åriga Julia Ek från Kullavik är en av många som oroas av överfallen. Hon har en överfallsspray i jackfickan.

– Min mamma köpte den till mig för ett tag sedan, men jag har aldrig använt den. Jag ska åka till Göteborg ikväll och idag la jag faktiskt ner den i fickan på grund av det som har hänt, säger Julia Ek.

Hon berättar att det som oroar henne mest är att attackerna verkar vara helt oprovocerade.

– Jag pluggar i Göteborg och vanligtvis brukar jag tycka det är väldigt mysigt att komma hit. Jag tränar gymnaster här i Kungsbacka, tjejer som är i samma ålder som de utsatta flickorna. Normalt är jag inte orolig för att bli utsatt för något själv, men nu när det verkar vara någon form av mönster, där vem som helst kan drabbas, så är det klart man blir orolig, säger Julia Ek.

Under tisdagskvällen blev även en 82-årig kvinna bestulen av två okända gärningsmän i centrala Kungsbacka.

Väninnorna Birgitta Melin, 67 och Lisbeth Lindahl, 68, berättar att de oroas över utvecklingen.

ANNONS

– Det är vidrigt när folk tar till våld och det som händer är helt obegripligt, säger Birgitta Melin.

Hon berättar att hon just nu inte vill vistas ensam ute om kvällarna.

– Har jag varit ute sent på kvällen vill jag gärna ha sällskap av en bodyguard. Jag funderar på om man kanske skulle beväpna sig, men jag vet inte riktigt vad som är lagligt att ha på sig, säger Birgitta Melin.

Lisbeth Lindahl säger att hon kommer att fortsätta att gå ut på kvällarna.

– Jag gillar framför allt att vara ute när det är mörkt, men inte vid tidpunkter då det inte är någon annan ute, då tar jag bilen även om det bara är kortare sträckor, säger Lisbeth Lindahl.

Under onsdagseftermiddagen hade polisen fortfarande inte någon person gripen för något av överfallen.

Polischefen Anders Wiss berättar att man ska hålla nya förhör med de utsatta flickorna.

– De ska förhöras igen och vi är också ute och knackar dörr och söker vittnen som kan ha sett något.

Anders Wiss berättar att kläderna som flickorna hade på sig när de attackerades ska analyseras.

– Vi har vidtagit de åtgärder med kläderna som vi ska göra, sedan får vi se om vi kan säkra några spår på dem, säger Anders Wiss.

ANNONS

Polischefen säger att ingen ska behöva vara orolig över att vistas ute i Kungsbacka, men att man ska vara vaksam.

– Orolig ska man inte behöva vara, men däremot är det alltid så att när man är ute på kvällarna och nätter i samhället i övrigt så bör man vara uppmärksam. Samhället är som det är och det ska man vara klar över. Vi har från och med ikväll tillsatt en extra polisgrupp som ska trygga vårt Kungsbacka, säger Anders Wiss.

För att öka tryggheten har även privatpersoner tagit egna initiativ.

Kungsbackabon Mikael Westerberg har startat gruppen "Kvällsvandrarna".

– Det finns ju redan nattvandrare, men de är mest ute på helgerna när ungdomar dricker alkohol. Tanken med min grupp är att förebygga våldsbrott som händer i Kungsbacka även andra dagar, säger Mikael Westerberg.

Han menar att Kungsbacka tidigare har varit en lugn och trygg stad.

– Men nu händer det dagligen grejer. Man börjar tröttna på det nu. Jag vill att mina systerbarn ska känna sig trygga när de handlar godis. Jag vågar knappt ens släppa i väg min flickvän, jag kan inte känna att hon är trygg, säger Mikael Westerberg.

Han berättar att gensvaret till satsningen varit stort.

– Det plingar i telefonen hela tiden. "Bra initiativ" skriver folk. Jag var inte riktigt beredd på att det skulle bli så här stort gensvar. Det känns bra att så många bryr sig och vill göra något, säger Mikael Westerberg.

ANNONS
ANNONS