Psykiatrins chefläkare Thomas Wejstam.
Psykiatrins chefläkare Thomas Wejstam.

Kritik mot psykvården efter självmord

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar psykiatrin i Region Halland efter det att en patient tagit sitt liv. Patienten fick bland annat träffa 13 olika läkare i öppenvården.

ANNONS
LocationHalland||

Patienten som behandlades både vid den vuxenpsykiatriska mottagningen i Varberg och i Kungsbacka hade en samsjuklighet relaterat till missbruk. Anhöriga har tidigare framfört klagomål gällande patientens vård. Då, 2017, avslutade Ivo ärendet utan konstaterade brister.

Krisplan saknades

Efter det att patienten begått suicid i slutet på år 2018 öppnades ett nytt klagomålsärende. Den här gången konstaterade Ivo att vårdgivaren inte har tillgodosett patientens behov av kontinuitet avseende läkarkontakt. Dessutom hade ingen krisplan upprättats.

I klagomålet från närstående framkommer att patienten och familjen lämnades utan stöd trots dagliga kontakter med Psykiatriska intensivvårdsavdelningen i Varberg, VPM. Under en begränsad tid fick patienten träffa 13 olika läkare i öppenvården.

ANNONS

Patienten hade haft mångårig kontakt med VPM och socialtjänsten.

”Även om patienten i öppenvården hade kontinuerlig kontakt med sjuksköterska och psykolog anser Ivo att dessa kontakter inte kan vara en kompensation för patientens behov av kontakt med läkare”, skriver Ivo i beslutet.

Utredning visade på brister

Thomas Wejstam, chefläkare för psykiatrin i Halland, säger att en internutredning gjordes av Psykiatriförvaltningen efter händelsen. De har därefter genomfört en rad åtgärder för att motverka de brister som kom fram.

– Nya vårdriktlinjer tillämpliga för denna patientgrupp har färdigställts och implementerats i verksamheten. Ett arbete som var påbörjat innan denna händelse inträffat, säger han.

Dessutom har vårdriktlinjerna för suicidriskbedömning och suicidprevention gåtts igenom ännu en gång vid mottagningar och avdelningar.

– Arbetet med detta har också kvalitetssäkrats genom journalgranskningsmetodik. Det har också genomförts förnyad genomgång vid arbetsplatsträffar på mottagningar och avdelningar av vikten av att följa de rutiner som finns för journaldokumentation, fortsätter Thomas Wejstam.

Ivo skriver i sitt beslut att myndigheten kan komma att följa upp de åtgärder som vårdgivaren uppgett att den genomfört.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du mår dåligt eller är orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt finns det olika alternativ dit du kan vända dig. Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Minds självmordslinje har öppet dygnet runt. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt.

Jourhavande medmänniska har en telefonjour som är öppen för alla. De finns för att stötta, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns på telefonnummer 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 och 06 och på deras hemsida. jourhavande-medmanniska.se

Bris, Spes,1177 och Kyrkans SOS kan också ge olika typer av hjälp.

ANNONS