Kraftledningsbolaget har lyssnat på kritiken

Svenska kraftnät backar på planerna om en stor breddning av kraftledningsgatan genom Varbergs och Falkenbergs kommun. Men än kan husägare inte pusta ut. Flera hus ligger fortsatt i farozonen för att bli förvärvade.

ANNONS
LocationHalland||

Planerna på att förnya kraftledningen mellan Horred i Marks kommun och Breared i Halmstad kommun har varit orsak till många protester. I Gunnarsjö har man varit orolig för att en ny ledningsgata skulle innebära att stora markområden tas i anspråk eller att en eventuell breddning skulle tvinga folk i från sina hem. I området kring Årnakullaskogarna i Falkenberg har skogsägarna protesterat kraftigt mot en breddning som enligt dem skulle få stora konsekvenser för skogen.

I dagsläget går två kraftledningar i den befintliga ledningsgatan. Den ena byggdes på femtiotalet och den andra på nittiotalet. På vissa ställen är de sammanbyggda i samma stolpar. Den äldre ledningen ska nu bytas ut.

ANNONS

LÄS MER:Protester mot ledning kan ha tagit skruv

Under maj månad skulle informationsmöten ha hållits kring renoveringen av kraftledningen. Dessa har skjutits upp på obestämd tid på grund av coronaviruset. Istället gick ett informationsbrev ut till berörda parter.

I det meddelar nu Svenska kraftnät att man backar på både breddningsplanerna och man kommer heller inte att dra fram några nya ledningsgator. Istället kommer den nya kraftledningen gå i den befintliga ledningsgatan. Något som skogsägarna i Årnakullaskogarna var mycket glada för.

– De har nu gått precis på den linje som vi förde fram i vårt upprop. Så det kunde inte ha blivit bättre för vår del. Vi har hela tiden sagt att gör vad ni vill i den befintliga gatan, men bredda inte mer, säger Inge Nilsson, en av initiativtagarna till uppropet mot Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät motiverar sitt beslut med att man på nytt har utrett förutsättningarna för projektet och då kommit fram till att säkerhetsavståndet mellan de två parallellgående ledningarna inte behöver ökas. Något som har varit ett argument för breddning tidigare. I brevet kan man också läsa:

"Sambyggda stolpar ska fortfarande byggas isär, men i övrigt förnyas ledningen i princip i samma sträckning som idag."

Alla kan inte vinna

Karl Anders Hansson är ordförande för LRF:s lokalavdelning i Kungsäter. Han berättar att även i området kring Gunnarsjö så är de flesta markägarna glada över att Svenska kraftnäts ska hålla sig till befintlig ledningsgata.

ANNONS

– Att vi slipper själva breddningen är bra. Det innebär att vi kommer att spara mycket skog. Det tidigare förslaget om en ny ledningsgata kändes vansinnigt från början, säger Karl Anders Hansson.

Men det innebär inte att alla kan sitta lugnt i båten. För i informationsbrevet framgår det också att man även fortsättningsvis kommer bygga isär de sammanbyggda stolparna. Det innebär att det nu är en ny grupp av husägare som kan bli drabbade menar Karl Anders Hansson.

– Jag är rädd för att en del hus kommer att ligga farozonen. Alla kan inte bli vinnare i en sådan här situation så är det, säger han.

För Fredrikssons i Holm som HN tidigare har skrivit om ska Svenska kraftnäts senaste besked vara positivt enligt Karl Anders Hansson.

– Det här med sammanbyggda stolpar ska inte vara något problem för dem. Nere i Gunnarsjö är det nog värre. Där är det några hus som ligger riktigt risigt till. Det kan bli så galet att det blir rivning för en del. Det gäller att se till att de får stöttning nu, säger Karl Anders Hansson.

Placeringen är ännu inte klar

Joel Nylin är kommunikatör på Svenska kraftnät. Han bekräftar att det fortsatt finns risk för människor att bli av med sina hus.

ANNONS

– I dagsläget handlar det om något enstaka hus som behöver förvärvas, men sannolikt inte fler än så. De allra flesta bostäderna finns på västra sidan, närmast den ledning som inte ska förnyas, och de riskerar därmed inte att få en ledning närmare sitt hus, säger han.

Vad innebär detta konkret på de platser där stolparna ska byggas isär?

– Det innebär att en breddning på uppemot 50 meter kommer ske på dessa sträckor. Högstolparna kommer att vara kvar men bara bära den ledning som inte förnyas i detta skede, säger Joel Nylin.

Var exakt de nya stolparna ska placeras kommer nu att utredas. Under den processen kommer diskussioner att föras med berörda markägare och husägare för att komma fram till den bästa möjliga placeringen.

– Vi kommer att se er över stolpplaceringar och det kan bli aktuellt att förskjuta ledningen något där det är motiverat och fördelaktigt. Det kan vara för att förbättra för bostäder eller andra skyddsvärda intressen som natur- och kulturvärden, säger Joel Nylin.

Det kommer alltså att finnas anledning att återkomma till frågan för att få klarhet i konsekvenserna av den nya kraftledningen.

Läs mer: Stormskyddet riskerar att försvinna om den äldre skogen huggs ner

ANNONS

Läs mer: Huset kan vara förlorat när den nya kraftledningen ska fram

Läs mer: Svenska kraftnät svarar på kritiken

Läs mer: Två ledningar runt samhället är inget alternativ menar kommunalråden

Läs mer: Planerad kraftledning anses hota Gunnarsjö

ANNONS