BMI, Body mass index, är ett mått som räknas ut utifrån hur mycket en person väger i förhållande till sin längd.
BMI, Body mass index, är ett mått som räknas ut utifrån hur mycket en person väger i förhållande till sin längd. Bild: Roger Granat/ Arkiv

Kraftigt överviktiga får inte föda i Varberg

Den som är kraftigt överviktig får inte föda barn i Varberg utan hänvisas till Halmstad. Gravida Alexandra är kritisk till bristande information och känner ångest inför förlossningen.

ANNONS
LocationVarberg||

Rättelse gjord den 22 april 2021 angående att kejsarsnitt inte automatiskt betyder att partnern blir undantagen reglerna och får stanna på BB. Även i Halmstad kan partnern stanna om medicinska orsaker motiverar det.

Den som har ett BMI, Body mass index, över 40 räknas som kraftigt överviktig. På grund av de risker som barnet utsätts för vid en sådan förlossning har Region Halland beslutat att hänvisa dessa kvinnor till Halmstad där det finns en neonatalavdelning som kan ta hand om barnen på bästa sätt om något skulle gå fel.

Informerades inte

Alexandra, som i verkligheten heter något annat, ska snart föda sitt första barn. Vid inskrivningen frågade hon om det fanns några speciella regler men informerades inte om några sådana. Det var först i januari hon fick ett papper där det stod att alla med ett BMI över 40 ska föda i Halmstad.

ANNONS

– Jag började ifrågasätta det men fick ingen information. Det tog nästan sex veckor innan jag fick prata med någon, säger hon.

Alexandra säger själv att hon mår bra och är frisk men på grund av att hon måste föda i Halmstad känner hon ångest och stress. Eftersom hennes barn ligger i säte är det planerat ett kejsarsnitt. En ytterligare bidragande orsak till hennes oro är att hennes sambo inte kommer att få stanna på BB. Vid planerade kejsarsnitt i Varberg får partnern stanna på BB där det finns enkelrum.

Riskfyllt med högt BMI

Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken, förklarar att reglerna finns för att minimera riskerna för barnet.

– Det finns forskning som visar att en kvinna med BMI över 40 har ökade risker. Om komplikationer uppstår i samband med förlossningen, exempelvis behov av att förlösa med kejsarsnitt, så ökar även riskerna för barnet och då är närheten till neonatalavdelning viktig, säger hon.

Till exempel kan det vara svårare att lägga bedövning på en kraftigt överviktig person och hon kan vara svårare att söva. Det kan göra att förloppet fördröjs och barnet riskerar syrebrist.

Att genomföra ultraljud kan också vara svårare på grund av fettlagret och det kan vara svårt att känna på magen.

ANNONS

– Man kan missa saker och barnet kan vara oväntat stort eller litet.

Det är ansvariga förlossningsläkare som fattar beslut om någon ska hänvisas till Halmstad. Förutom kraftig övervikt kan det vara olika sjukdomar som medför ökade risker vid en förlossning.

Maud Ankardal förtydligar att varken i Varberg eller i Halmstad får partnern vara kvar på BB. Kejsarsnitt betyder inte automatiskt avsteg från den regeln.

– Beslut om undantag fattas utefter medicinska behov och partnern kan då få vara kvar såväl i Halmstad som i Varberg, säger Maud Ankardal.

ANNONS