Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Kraftiga regnandet ställer till med problem

Det kraftiga regnvädret som har dragit in orsakar en hel del problem. SMHI har utfärdat en klass 1-varning och Suseån har svämmat över. Dessutom har flera fastigheter tagit in vatten och ett par vägar har problem med stora vattenmängder.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden i framför allt norra Halland. Men det kraftiga regnet har redan hunnit ställa till med en del problem även längre söderut.

Stora regnmängder och mycket smältvatten har gjort att Suseån svämmade över under lördagsmorgonen, något som kanske väcker tråkiga minnen från de extrema översvämningarna 2014 till liv.

Under slutet av sommaren 2014 svämmade ån över rejält. Mängder av bostäder hamnade under vatten och ett hundratal personer fick evakueras.

Sedan dess har man dock jobbat med väldigt mycket förebyggande åtgärder. Vallar har byggts och man har en bra beredskap för hur man pumpar undan vattnet.

– Vi åker ut och vidtar lite åtgärder och styr om vattnet. Vi är lite bättre förberedda på hur mycket smältvatten som kommer, så det här är försiktighetsåtgärder, säger Niklas Rosenberg, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Strax innan klockan åtta på lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten ut till en fastighet i Slättåkra.

– Det regnar väldigt mycket där och det har runnit ner via en garagenedfart, så de har fått vatten i källaren. Fastighetsägaren kan inte hejda det på något vis, utan det bara stiger, så vi åker ut och hjälper till att pumpa bort det, säger Niklas Rosenberg.

Vid niotiden kom ytterligare två larm. Då hade regnat orsakat översvämning i en fastighet utanför Väröbacka och i en fastighet utanför Veddige, båda i Varbergs kommun.

– Det är inga större mängder, men det har kommit in vatten. Vi är där och pumpar ut det nu, säger Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

GP rapporterar om översvämningar på E6 i Göteborg, men i Halland har motorvägen klarat sig bra hittills. Däremot är det i nuläget översvämningar på två andra vägar.

Väg 41, på sträckan Järlöv till länsgränsen vid Jonsjö, i Varbergs kommun är översvämmad. Likaså Väg 629, från Fostorp till Getingeskolan, i Halmstads kommun är drabbad.

– Ingen av vägarna är avstängd, men det är stora mängder vatten på vägbanorna. Det gäller att vara uppmärksam när man är ute och kör. Vi är dessutom på tårna och är beredda att skicka ut folk vid behov, men de största problemen är just nu uppe i Västra Götaland, säger Josefine Gröndahl på Trafikverkets pressjour.