Kraftig brand förstörde bilverkstad

Under söndagen började det brinna kraftigt i en bilverkstad i Rydöbruk i Hylte kommun. Lokalen som också innehöll två lägenheter gick inte att rädda och brann ned under kontrollerade former enligt räddningstjänsten.

ANNONS
|

Strax efter klockan 12 på söndagen fick räddningstjänsten ett larm om en brand på den gamla syfabrikstomten på Nissadalsvägen i Rydöbruk. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand i en bilverkstad som nu ligger i lokalen.

I det inledande skedet agerade räddningstjänsten utifrån informationen att det skulle finnas gasflaskor i verkstaden och risk för explosion. Därför spärrande man av området och evakuerade intilliggande hus.

– Vi misstänkte att det skulle finnas gasflaskor i lokalen men nu har ägaren kommit till platsen och det ska inte förvaras några flaskor i verkstaden. Däremot finns det mycket annat brandfarligt material och ett lager av bildäck, berättade Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

ANNONS

Två lägenheter förstörda i branden

Som mest jobbade omkring 25 personer från räddningstjänsten på platsen. Utöver enheter från Hylte, Unnaryd och Oskarström behövdes också en stegbil från Halmstad i brandbekämpningen.

– Det brinner på väldigt bra i verkstaden och vi har fullt upp med elden där just nu, sade Peter Karlborg tidigt i släckningsarbetet.

Först hoppades man kunna rädda de två lägenheter som fanns i samma byggnad men under eftermiddagen konstaterade räddningstjänsten att branden spridit sig även dit och att byggnaden inte skulle gå att rädda.

– Allt är en enda byggnad som kommer brinna ned. Två lägenheter kommer förstöras i branden.

Strax innan klockan 20 meddelade Peter Karlborg att branden släckts och att byggnaden totalförstörts. Ingen person har kommit till skada.

– Vi har lämnat platsen och fastighetsägaren har tagit över för bevakning under natten. Vi är klara och nu är det polisen som står för undersökningen, sade han på söndagskvällen.

Utreds som grov mordbrand

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt grov mordbrand. Enligt presstalesperson Peter Adlersson är det för tidigt att säga vad som kan tänkas ligga bakom branden.

– När byggnader brinner och det inte finns någon naturlig orsak som man känner till inleder man ofta en förundersökning om mordbrand för att vi ska kunna spärra av och göra en teknisk undersökning. Det är först när undersökningen är gjord som man kommer ha några svar, säger han.

ANNONS

Först på måndag kommer det vara möjligt för polisen att börja undersöka platsen enligt Peter Aldersson.

ANNONS