Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Eklund Jönsson, delägare på Ocean Hotel och Pelle Ahlström, krögare på Hermans, tycker att den nya restriktionen gällande serveringsställen är för luddig.  Bild: Privat , Ola Folkesson
Anna Eklund Jönsson, delägare på Ocean Hotel och Pelle Ahlström, krögare på Hermans, tycker att den nya restriktionen gällande serveringsställen är för luddig. Bild: Privat , Ola Folkesson

Krögarna om de nya rekommendationerna: ”Känns luddigt”

Vid regeringens pressträff under tisdagen framkom bland annat att serveringsställen ska undvika trängsel och vidta andra lämpliga smittskyddsåtgärder. Men vad innebär det rent konkret? Det undrar krögarna som HN varit i kontakt med.

Artikeln rättad 211208. Nu med rätt uppgift om rekommendationerna.

Smittskyddsåtgärderna som presenterades under tisdagen kommer att börja gälla redan under onsdagen. Trots den korta tidsfristen verkar krögarna ha svårt att avgöra om det kommer krävas några nya åtgärder i deras verksamheter efter regeringens pressträff.

– Vi glesade ut borden tidigare under pandemin och vi har inte satt tillbaka alla bord, så den åtgärden har vi kvar, säger Pelle Ahlström, krögare på Hermans i Falkenberg.

Vad den nya rekommendationen för serveringsställen innebär för verksamheten rent konkret, är han osäker på.

– Det är lite svårtolkat, tycker jag. Vad menar de egentligen? säger han och fortsätter:

– Vi kommer sätta oss här i morgon (läs: onsdag) och kolla upp vad som gäller. Vi kommer vända oss till branschorganisationen Visita för att se vad de har för råd i den här situationen.

Krister Johansson, som är en av delägarna på Harrys i Varberg, är också lite osäker på hur den nya rekommendationen ska tolkas.

– Det är inga klara besked. Jag har pratat med andra krögare i dag (läs: tisdag) och alla tolkar det på olika sätt. Regeringen gör det inte lätt för oss när de bara säger att vi ska undvika trängsel. Men vi har klarat pandemin i nästan två år, så vi ska nog klara av det ett tag till, säger han.

Om det blir några nya rekommendationen på Harrys är i nuläget något oklart. Krister Johansson berättar att han hoppas få tydligare direktiv under ett planerat Skypemöte med länsstyrelsen.

– Vi får jobba som vi jobbat innan. Vi har det bra som har ganska mycket sittande gäster. Och vi har fortfarande avstånd mellan borden, vi har inte flyttat ihop dem sedan restriktionerna upphörde, säger han.

Anna Eklund Jönsson äger Ocean Hotel tillsammans med Jan och Ulrika Westlund. Hon ser också regeringens rekommendationer som något oklara.

– Det är väldigt luddigt. Vi har haft flera gäster som hört av sig och som inte förstår om man ska ha covidpass eller inte, vilken man själv knappt förstår, säger hon.

– Det är väldigt diffust med restriktionerna och så har det varit ett tag nu, tyvärr. De gör det jättesvårt för oss. Det hade varit mycket lättare om det hade funnits tydliga riktlinjer att följa.

Anna Eklund Jönsson berättar att även Ocean Hotel infört smittskyddsåtgärder sedan tidigare. Bland annat finns handsprit i lokalerna, längre avstånd mellan borden och julbordsbuffén har delats upp vid olika bord för att minska risken för trängsel.

– Det är viktigt att man fortsätter våga gå ut och att alla tar sitt ansvar nu när vi är såhär långt in i pandemin. Näringen är viktigt för alla verksamheter, för att vi ska kunna klara oss, avslutar hon.