Therése Westermark, chef för Konkurrensverkets enhet för upphandling, säger att utredningen av Region Halland lagts ner eftersom man bedömde att eventuell kritik inte skulle få en ”bredare effekt", det vill säga påverka även andra myndigheter.
Therése Westermark, chef för Konkurrensverkets enhet för upphandling, säger att utredningen av Region Halland lagts ner eftersom man bedömde att eventuell kritik inte skulle få en ”bredare effekt", det vill säga påverka även andra myndigheter. Bild: Konkurrensverket och Claus Gertsen/TT

Konkurrensverket lägger ner granskning av Region Halland – igen

Är det okej att Region Halland gör affärer med företag där regionpolitiker sitter i styrelsen och att man dessutom inte upphandlar inköpen?
Efter tidningens granskning av politiker med bolagsengagemang bestämde sig Konkurrensverket för att inleda en granskning. Men för tredje gången lägger tillsynsmyndigheten ner sin utredning innan den blivit klar.

ANNONS
|

I en artikelserie i höstas granskades regionanställdas bisysslor. Det visade sig då att 72 regionpolitiker hade engagemang i privata företag och att 9 av dessa företag också var leverantörer till Region Halland.

I några av fallen hade regionen bara handlat för mindre summor, medan två företag hade fakturerat betydande belopp – Södra Hallands Krafts ekonomisk förening över 17 miljoner kronor och ljud- och bildföretaget AV Koncept drygt 10 miljoner.

I Södra Hallands krafts styrelse satt då tre tunga regionpolitiker, Thomas Jönsson (-) som ordförande och Elisabet Babic (M) och Ove Bengtsson (C) som styrelseledamöter. Ove Bengtsson satt dessutom i styrelsen för AV Koncept och var också aktieägare där.

ANNONS

Misstänkte brott mot LOU

Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet för offentlig upphandling, läste artiklarna och fattade misstankar om brott mot upphandlingslagen. I oktober meddelade verket att man inlett en utredning kring affärerna med Södra Hallands Kraft och AV Koncept och ställde ett tiotal frågor till Region Halland.

I sitt svar medger regionen, via upphandlingschefen Ola Sörensson, att man gjort inköp hos de berörda företagen utan att upphandla eller ha något ramavtal och att man det senaste året köpt varor och tjänster för närmare 2 miljoner kronor av Södra Hallands Kraft och för drygt 2 miljoner av AV Koncept.

Upphandlingschefen har dock en förklaring och menar att Region Halland inte ska ses som en enda upphandlande myndighet. I svaret skriver han att regionen har sex driftnämnder med egen förvaltning och budget, att de ska betraktas som sex separata myndigheter och att de var och en inte handlat för så stora belopp att lagen krävt en direktupphandling.

– Enligt Lagen om offentlig upphandling är Region Halland en upphandlande myndighet, men vi lutar oss mot en dom i högsta förvaltningsdomstolen, där det slås fast att en driftnämnd kan vara en upphandlande myndighet. Det är alltså ganska ny praxis, förklarar Ola Sörensson

Lagt ner utredning tre gånger

Nu meddelar Konkurrensverket i ett brev att man lägger ner sin granskning. Man betonar att beslutet inte innebär att man tagit ställning till om regionens agerande är tillåtet, utan bara att man inte längre prioriterar ärendet.

ANNONS

– Vi har en prioriteringspolicy, där vi bland annat väger in om eventuell kritik får effekt på fler än den aktuella myndigheten, det vill säga om det finns behov av vägledning för en större krets av aktörer. Vi bedömde att det inte var så i det här fallet, säger Therése Westermark, chef för Konkurrensverkets enhet för upphandling.

På frågan om det är okej att en myndighet gör affärer med företag där anställda eller politiker har engagemang svarar hon:

– Det finns ingen uttrycklig bestämmelse kring detta, men enligt grundprinciperna i lagen om offentlig upphandling ska valet av leverantör ske på affärsmässig grund. Man får alltså inte ta ovidkommande hänsyn vid beslut om tilldelning av kontrakt.

Regionens upphandlingschef säger att han har svårt att se att regionpolitiker skulle kunna påverka inköp eller val av leverantör till Region Halland.

– Beslut om beställningar och upphandlingar fattas ju på tjänstemannanivå. Där finns inga politiker med, säger Ola Sörensson.

Inte värt utredningsinsatsen

Det här är tredje gången som Konkurrensverket inlett en utredningen av Region Hallands affärer, men sedan avslutat den innan man kommit fram till om det begåtts något fel.

Fotnot: Thomas Jönsson och Ove Bengtsson har efter höstens val lämnat regionpolitiken. Ove Bengtsson är numera kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

ANNONS

LÄS MER:Här är regionpolitikerna med dubbla engagemang

ANNONS