Kommunerna väl rustade för en andra våg

När pandemin slog till var mängden skyddsutrustning ett orosmoment på många ställen. Nu uppger både Varbergs och Falkenbergs kommuner att deras beredskapslager är tillräckligt stora för att klara ett andra virusutbrott.

ANNONS
LocationHalland||

I Falkenberg bedömer kommunen att lagret med skyddsutrustning skulle räcka i minst fyra veckor med dagens låga smittspridning.

– Plastförkläden, handskar, handsprit och ytdesinfektion har vi så det räcker i ungefär fyra veckor. Tittar man på visir och munskydd har vi tillgång till mer än vad som går åt på fyra veckor, säger Annelie Andersson, enhetschef på hemsjukvården i Falkenberg.

Hon säger också att det inte är några problem att beställa mer utrustning när det behövs.

– När jag lägger en beställning får jag det som jag beställer dagen efter. Så det skulle inte vara några problem att få hem det ens om vi skulle få ett stort utbrott.

ANNONS

Inte bara lagrets storlek som spelar roll

Varbergs kommun upplever också att lagret med skyddsutrustning är tillräckligt stort. Precis som i Falkenberg betonar socialförvaltningen i Varberg att det inte bara är lagrets storlek som spelar roll, utan även hur väl leveranserna av skyddsutrustning fungerar.

– Vi har ingen produkt där leveranserna inte fungerar. Tidigare i år kunde det vara svårt att fylla på lagret i den takt vi önskade men så är det inte nu, säger Maria Mangfors Hallberg på socialförvaltningen i Varberg.

Regionen förser kommunerna med utrustning

Samtliga kommuner i Halland beställer munskydd, visir, handsprit och annan skyddsutrustning från regionen. Daniel Hedeholt på Region Halland uppskattar att regionens lager skulle räcka för alla kommuner i tre månader.

– Vi bygger lagret utefter regionens och kommunernas beställningar, och lagret är stort. Det är svårt att säga exakt hur länge vi skulle klara oss på det vi har nu, men i alla fall tre månader.

Så om en ny virusvåg skulle bryta ut ligger ni bra till?

– Ja, det gör vi. Vi har så det räcker.

ANNONS