Kommunerna styr om vaccinationsfördelningen

Om ett par veckor kommer äldreomsorgspersonal inte längre att erbjudas vaccin från Pfizer/Biontech. Förhoppningen är att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 nått fram till kommunerna fram tills dess.

ANNONS
LocationHalland||

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ska riktas till personer under 65 år. Orsaken är att det inte finns tillräckligt mycket data över hur effektivt vaccinet är för äldre personer.

Som följd har regionen och kommunerna beslutat sig för att styra om vaccinationsfördelningen. Från och med vecka sju, 15 februari, kommer vaccinet från Pfizer/Biontech endast gå till personer över 65 år. Äldreomsorgspersonal kommer istället få vaccin från Astra Zeneca. Det berättar Falkenbergs kommuns biträdande socialchef, Daniel Johansson, efter ett möte med region Halland.

— Det ska komma stora leveranser från Astra Zeneca vecka sju och då kan vi vaccinera mer personal än tidigare tänkt, berättar han.

ANNONS

Hur mycket vaccin som når Falkenberg vecka sju är ännu inte fastställt. Äldreomsorgspersonal som fått första dosen av Pfizer/Biontechs vaccin kommer fortfarande erbjudas andra dosen och vecka sex väntas drygt 150 doser gå till personalen innan omfördelningen sker.

Omfördelningen ska inte ha någon större påverkan på vaccineringen eller arbetet kring det.

— Det är lite enklare att hantera vaccinet från Astra Zeneca så logistiken blir enklare. Samtidigt kommer vi ha två olika vaccinationssorter i omlopp. Även om vi varit noga med hanteringen av vaccinet tidigare så är det viktigt att vi är extra noga nu för att särskilja dem, säger Daniel Johansson.

Liknande omfördelning kommer ske i Varbergs kommun. Kommunens vaccinsamordnare Katarina Sundberg vill dock inte gå in på när omställningen väntas ske eller hur mycket vaccin det handlar om.

— Vi är i ett tidigt skede och det har inte skett någon revidering än. Vi står kvar med vår ursprungliga plan, men jobbar hela tiden med rörliga mål och anpassar oss efter dem, säger hon.

Ungefär hälften av kommunens 715 brukare med hemsjukvård har fått första dosen med vaccin. Vecka sex väntas drygt 340 doser gå till hemsjukvården, varav 180 av dessa doser går till dos två. Personalen väntas få strax över 300 doser med vaccin vecka sex, varav drygt 200 går till dos två.

ANNONS

— När det gäller särskilt boende har 466 personer fått dos ett och de ska få dos två nu. Det är enligt plan, förutom några som varit sjuka eller som inte tagit vaccinet av annan orsak, säger Katarina Sundberg.

ANNONS