Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skyltflytt? Kommunen funderar på att flytta nakenbadet i nordlig riktning. Gör som ni vill, är beskedet från länsstyrelsen.

Kommunen får lov att flytta nakenbadet

Länsstyrelsen har gett Laholms kommun fria händer att flytta nakenstranden norrut om man så önskar. En idé är att låta nakenbadarna gå från parkeringen i Hökhult.

Förra sommaren uppstod mycket debatt kring nakenbadet i Mellbystrand, eller rättare sagt kring de sexuella aktiviteter som sker i närheten av den stranddel som är till för nakenbad.

I augusti gick Laholms kommun till länsstyrelsen för att få tillstånd att flytta nakenbadskyltarna längre norrut. Tanken med det var att nakenbadet skulle hamna längre ifrån norra delen av Mellbystrand, där förskolan och Marias camping ligger.

Någon flytt blev det dock inte under sommaren. Men frågan togs upp för en dryg vecka sedan när representanter för Laholms kommun träffade bland andra landshövding Lena Sommestad och länsrådet Jörgen Peters.

Det var ett möte på övergripande nivå. Vi frågade vilken syn länsstyrelsen skulle ha på en flytt och de lade över saken på kommunen. Vill vi hitta en sådan möjlighet är det inget de kommer att ha några synpunkter på, säger kommunens planeringschef Erland Björkman.

Han säger att frågan nu kommer att lyftas på kommunal nivå.

En idé som Björkman framkastar är att använda den gångstig ner mot stranden som finns utmed vägen mot Hökhult som väg ner till nakenbadet. Vid den stigen finns också också en parkeringsplats för bilar.

Han påpekar dock att stigen har under det senaste året använts flitigt av bland annat skogsmaskiner vid den avverkning av bergtall som pågår i området. Arbetet är ännu inte klart.

– Det hade inte blivit längre att gå. Men samtidigt är Hökafältet också något av en arbetsplats. Det gäller att vi hittar rätt sätt, säger Björkman.

Kommunrådet Elisabet Babic (M) har tidigare uttryckt att hon inte är särkskilt glad över att Mellbystrand i vissa kretsar haft rykte som sex-paradis. Även besökare på nakenbadet har som bekant klagat.

– Stranden är vår största besökspunkt. Den måste få vara attraktiv för alla. Det ska vara ordning och reda, tryggt och säkert, säger hon.

Huruvida det är dags att flytta nakenbadet vill hon inte uttala sig om i nuläget.

– Vi behöver ha en dialog med naturistföreningen först.

Babic påpekar också att det på tisdagskvällen hålls en medborgardialog i Mellbystrand, och att frågan om nakenbadet kan tas upp där.

– Vad är det vi vill ska vara signumet för Mellbystrand? Det är en fråga jag vill ska diskuteras.