Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Knivbeväpnade hemlösa stal tiggares pengar

”Det var inte särskilt välplanerat”, förklarar den 38-åriga kvinna som stal en tiggares kopp med omkring 50 kronor i.

Stölden inträffade redan i februari och utfördes av kvinnan och hennes närmare tio år äldre pojkvän. Åtalet rubriceras som grov stöld och gäller enbart kvinnan. Händelsen utreddes först som rån eftersom vittnen beskriver att både mannen och kvinnan var beväpnade.

Efter gripandet hittade poliserna två matknivar och en gaffel i kvinnans väska, vilket styrker vittnesuppgifter om att mannen haft ett metallföremål som han först gömt i ena jackärmen. Stölden inträffade utanför Systembolaget, paret var på Stora torg och bråkade med folk.
”Kvinnan frågade om jag hade mycket pengar. Sedan tog hon koppen och gick”, beskriver den rumänske man som bestals.

Både han och flera vittnen följde efter det uppenbart berusade paret. Tiggaren bad om att få tillbaka sina pengar, när han kom för nära paret hotades han genom att den åtalade kvinnans pojkvän viftade med matkniven mot honom.

Vittnen beskriver kvinnan som mest hotfull, medan hennes pojkvän i stället sedan valde att dra ned sina byxor och visa ändan mot förföljarna. Poliser som larmades till platsen av vittnen kunde gripa ­paret utan större svårigheter. Båda nekade först till anklagelserna, men efter ett par förhör föll kvinnan till föga och berättade som det var och konstaterade då att stölden var ett ögonblicks verk, ”inte särskilt välplanerat”.

Paret uppges sakna bostad och håller sig normalt i Stockholms­området. Kvinnan gör anspråk på 60 kronor som hon hade i sin väska när hon greps, de hade hon själv tiggt ihop, hävdar hon.