Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Knäred fick mest snö i hela Sverige

På 24 timmar föll 11 centimeter ny snö över mätstationen i Knäred. Orten toppar SMHI:s dygnslista. Fast på sina håll kom det nog mer än så.
– Här är över 20 centimeter, säger Jerry Kjellberg som röjt snö sedan tidig morgon.

Knäred, Markaryd och Röra Strand på Tjörn. På dessa tre orter mätte SMHI upp att det fallit 11 centimeter snö mellan klockan sju på tisdagsmorgonen och klockan sju på onsdagsmorgonen.

– Det har säkert fyllts på med mer, men vi mäter bara en gång om dagen. Det är de här tre orterna som fått mest snö det senaste dygnet, säger Moa Hallberg, jourhavande meteorolog, när HP talar med henne vid elvatiden på förmiddagen.

”Bara att bita i det sura äpplet”

Ett besök i Knäred visar att mätningssiffran ligger i underkant, jämfört med verkligheten.

– En jävla massa snö, pustar fastighetsmäklaren Jens Nielsen som äger tegelhuset på Stationsvägen.

LÄS MER: Tävla med din bästa vinterbild – fint pris i potten

Han skyfflar för fullt.

– Jag skottar så att min hyresgäst kan få fram sin bil. Min egen också för den delen. Det låg hyfsat med snö redan från början och nu har det nog kommit minst 15 centimeter till, säger Jens Nielsen.

– Tar jag inte bort snön nu kanske det blir frostvallar sedan, och då blir det ännu värre. Det är bara att bita i det sura äpplet.

Många långa timmar med snöröjning

På Dalavägen står Ulla Vilén vid sin helt översnöade bil.

– Knäred är ett köldhål. Har alltid varit. Det har nog kommit 20 centimeter snö, jag kommer knappt åt bilen, säger hon.

Bakom knuten syns Jerry Kjellberg. Han kör en trädgårdstraktor med plogblad och trycker undan snön från garagegården. Så gott det går. Den lilla maskinen ”är kanske inte optimal”, medger han.

– Jag bor här och sköter vaktmästarsysslor åt hyresvärden. I går var här ingen snö alls. Det började komma vid niotiden på kvällen, säger han och frågar vad klockan är.

Halv tolv.

– Jag började röja snö tjugo i sju, säger Jerry Kjellberg med ett snett leende.

Mildväder är på väg

Först mer snö, sedan tö. Så lyder meteorologernas prognos för Knäred.

– Det fortsätter snöa under dagen, fast avtar framåt kvällen. På natten kommer ett nytt snöfallsområde in, men under torsdagen övergår det allt mer till regn, som kommer in västerifrån, säger Moa Hallberg.

Sportlovsveckan ser ut att smälta bort.

– Fortsatt framåt är det betydligt mildare väder att vänta med flera plusgrader, och det kan passera lite regn, säger Moa Hallberg.