Klart: Fritt fram för kaffesump

Vivab har ändrat sig – det är nu fritt fram att slänga kaffesumpen i matavfallet.

ANNONS
|

På Vivabs hemsida förkunnar de att deras kunder kan kasta kaffesumpen i matavfallet. Deras tidigare hållning berodde på riktlinjer från Jönköpings Energi, som äger biogasanläggningen dit Vivabs matavfall kommer till.

I lördags kunde HN berätta att Jönköpings Energi ändrat sin hållning. Deras farhåga att kaffesumpen orsakade ett stort slitage har inte kunnat fastslås. I och med att kaffesumpen innehåller energi väljer de att nu ta emot den på anläggningen.

– Vi har gått ut med informationen på vår hemsida, säger Vivabs avfallsplanerare Elisabeth Andersson.

Vivab skriver även att det är okej att kasta teblad och tepåsar i matavfallspåsen, men att eventuell plast eller metall måste avlägsnas.

ANNONS

Dock kommer de bruna påsarna en tid framöver att meddela att kaffesumpen inte ska slängas i matavfallet, då Vivab sitter på ett påslager, som beräknas räcka åtminstone året ut.

– Vi går ut med den nya informationen successivt. Nya kunder får alltid all info, sedan har vi ett kundblad som vi skickar ut, säger Andersson.

Vad är det vanligaste misstaget i matavfallssorteringen?

– Att det kommer med plast. Det kan vara att man slänger en bit grönsak som har plast runt sig, eller att man bär ut påsen med plast runt den, och glömmer att ta bort den.

ANNONS