Klagomål på dålig lukt från slakteri

Slakteri Ginsten i Harplinge vill utöka sin verksamhet. Miljö- och hälsoskyddskontoret vill dock att slakteriet gör åtgärder, eftersom det på kort tid har kommit in tre klagomål på dålig lukt från anläggningen.

ANNONS
|

– Vi har haft klagomål tidigare på lukten, men då har slakteriet åtgärdat det, säger Ulrika Cederberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun.

– Lukten kommer vid vissa tillfällen, enligt de klagande är det ofta och enligt slakteriet själva inte särskilt ofta.

Slakteri Ginsten får i dag slakta 7500 ton kött om året, men vill få tillstånd hos länsstyrelsen att slakta upp till 12 500 ton. Stig Johansson, ansvarig för miljöfrågor och lagstiftning på slakteriet, säger att man redan utfört åtgärder för att minska dålig lukt.

– Det bildas biogas när man mal ner grisarnas magpaket. Sedan årsskiften leds denna biogas i ett slutet ventilationssystem till en tankbil som kommer två gånger i veckan. Innan gick gasen ut i luften, och då kunde dålig lukt uppstå, säger han.

ANNONS

En annan åtgärd som gjorts är att grisarna nu kommer direkt till slakteriet, och tillbringar bara ett par timmar där innan slakt. Tidigare övernattade grisarna på slakteriet, och då luktade det mer enligt Stig Johansson.

– Vi har gjort allt vi kan för att minska lukten, och jobbar med det här kontinuerligt för vi vill inte ha några klagomål.

– Men all lukt går inte att undvika. Det är en anläggning som ligger i lantlig miljö med åkermark runt om, och har man djur så är det klart att det uppstår en viss lukt, säger Stig Johansson.

Ginsten har gjort 25 egna kontroller i området runt anläggningen, och har själva inte upptäckt någon dålig lukt 100 meter från slakteriet. Beviljas tillståndet så kommer den ökade produktionen inte leda till mer lukt, enligt Stig Johansson.

Slakteriet har nu samråd med myndigheter och närboende för att få tillståndsprövning för ökad verksamhet.

ANNONS