Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kerstin Angel: "Behöriga lärare är det viktigaste för barnen"

Förslaget om att stänga Älvseredsskolan kom som en chock för många berörda föräldrar. Men Kerstin Angel, ordförande för barn- och utbildningsnämnden menar att förslaget är för barnens bästa. – I det här läget är utbildning viktigare än trygghet.

Under ett års tid kommer Älvseredsskolan att vara stängd i hopp om att behöriga lärare kommer kunna rekryteras till nästa läsår. Förslaget innebär bland annat att skolans elever kommer behöva bussas till andra skolor i Ullared och Fagered och många berörda föräldrar har reagerat starkt på nyheten. Kerstin Angel (C) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden och hon menar förslaget är en bra lösning på en dålig situation.

– Jag förstår verkligen att många är både ledsna och chockade. Det här är verkligen en besynnerlig situation och i nuläget kan vi inte se någon bättre lösning än den här, säger Kerstin Angel.

Enligt förslaget kommer barnen på Älvseredsskolan att bussas till skolor i Ullared och Fagered när skolan börjar nästa vecka. Men flytten sker även för skolans nuvarande lärare som hänger med eleverna till vardera skola.

– I det här läget är barnens utbildning viktigare än tryggheten. Särskilt i de lägre klasserna där läs- och skrivinlärning är jätteviktig för barnens framtida inlärning. Vi har länge försökt att rekrytera behöriga lärare som kan ge barnen rätt utbildning men tyvärr har vi inte lyckats, säger Kerstin Angel.

Varför inte?

– För det försa råder det ju lärarbrist på flera ställen och det är svårare att få tag i personal till inlandet och till mindre skolor. Många vill nog hellre jobba på större arbetsplatser, med flera kollegor som kan hjälpa och stötta varandra.

En del föräldrar tycker att man kunda anställt obehöriga lärare som en tillfällig lösning, vad tänker du om det?

Som förälder tänker man kanske främst på sitt barns trygghet och jag kan förstå det. Men det är omöjligt att ha en skola med obehörig personal och speciellt när det handlar om för- och lågstadielärare. Vi har haft det tidigare men vi ansåg att läget var för allvarligt just nu.

Varför kommer förslaget en vecka innan skolstart?

– Vi har försökt in i det sista att rekrytera personal men det har inte löst sig, helt enkelt. Vi brukar kunna tillsätta vakanser under sommaren och i juni kändes det trots allt som det skulle gå bra. Men så blev det ju inte. Som sagt, det är en jättesvår situation och vi tror att detta är den bästa lösningen.