Salt. Kattegatt är salt, men hur salt vattnet blir bestäms av havsströmmar som rusar fram med varierande kraft under året. Redan i moderlivet omsluts vi av saltvatten. Kanske inte så konstigt då att många gillar att doppa sig i havet.
Salt. Kattegatt är salt, men hur salt vattnet blir bestäms av havsströmmar som rusar fram med varierande kraft under året. Redan i moderlivet omsluts vi av saltvatten. Kanske inte så konstigt då att många gillar att doppa sig i havet.

Kattegatt – två vatten i ett

Hallänningar är salta. När vi badat i havet och torkat i solen och vinden stannar en lätt salthinna kvar på kroppen. Det kan få den vetgirige att fundera. Hur salt är egentligen vattnet? Och vad bestämmer salthalten?

ANNONS
|

Ska man reda ut det där är det bra att känna till den baltiska strömmen. Den för ut vatten från Östersjön mot Nordsjön och Atlanten. Men det finns också en havsström – den jutiska – som för in vatten från Atlanten. Den salta strömmen rör sig en bit ner i djupet medan den mindre salta rör sig på ytan. Saltvatten är nämligen tyngre än sötvatten.

Vattnet i den baltiska strömmen är från början bräckt men blir saltare ju längre norrut i Kattegatt det kommer på grund av uppblandning med saltare djupvatten från Atlanten. Kattegatt genomströmmas alltså av såväl salt som mindre salt vatten.

ANNONS

Johan Rodhe, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, förklarar att salthalten varierar över tid och mellan olika platser.

– Generellt varierar salthalten med hur mycket vatten som kommer ut från Östersjön. Det varierar under året. Det andra som påverkar är hur mycket det blåser. Ju mer det blåser ju mer saltvatten blandas upp i ytskiktet. Blåser det sydostliga eller ostliga vindar drivs ytvattnet ut från kusten och då blir vattnet saltare precis vid kusten.

Ytskiktet i det här fallet definieras som vattnet ner till tio meters djup, plus minus fem meter.

– Går man ner under femton meter hittar man vatten som inte alls är påverkat av Östersjön. I stort sett är det samma vatten som ute i Atlanten.

Om man räknar i promille är salthalten i det här djupvattnet 32 till 33 promille (3,2 till 3,3 procent).

I ytskiktet varierar salthalten något mellan södra och norra Kattegatt, från 18 till 20 promille i söder till 22 till 23 promille i norr.

Jag brukar tycka att vattnet känns saltare senare på badsäsongen. Är det inbillning eller ligger det något i det?

– Man kanske känner av sältan mer senare på sommaren. Jag tror att det ligger något i det för generellt sett strömmar det ut mindre vatten från Östersjön framåt den här tiden än det gör tidigare på året.

ANNONS

Om man så vill kan man alltså påstå att Kattegatt egentligen är två vatten – ett i djupet och ett annat på ytan. Och vattnet som vi badar i har alltså minst 2,2 procents salthalt.

Blod, svett, tårar och fostervatten har en salthalt på 0,9 procent. Vill man bada i vatten som håller exakt samma salthalt som de egna kroppsvätskorna ska man dyka i vattnet utanför Skånes sydkust.

Vatten med en salthalt på över 0,5 promille räknas som otjänligt som dricksvatten. Världshaven har en salthalt på i genomsnitt 3,5 procent. Döda havet är med sin salthalt på 34 procent ett av världens saltaste vatten.

ANNONS