Kattegatt Offshore ber regeringen ta vindkraftsbeslut

Favonius har nu ansökt hos regeringen om en ny utformning av vindkraftparken Kattegatt Offshore. Man vill bygga högre men färre verk. Något kommunen väntas säga nej till.

ANNONS
|

Det aktuella området ligger inom Falkenbergs kommuns vattenområde, cirka sju-tjugo kilometer från kusten på en yta av ungefär 21 kvadratkilometer.

Sedan 2016 har Favonius ett miljötillstånd som tillåter uppförandet av 50 vindkraftverk med en maximal höjd av 190 meter. Något kommunen tidigare ställt sig positiv till.

Utvecklas oerhört snabbt

Men teknikutvecklingen går framåt med stormsteg och nu finns det betydligt större och effektivare maskiner. Företaget vill därför ändra utformningen av tillståndet så att man istället kan bygga 26 stycken kraftverk som är upp till 250 meter höga och som kan leverera upp till 40 procent mer energi.

Tidningen berättade om de här planerna i början av förra året. Men det är först nu som Favonius ansökt om Regeringens tillåtlighet genom miljöbalken.

ANNONS

Indikationer på ett nej

– I och med att vi gör en förändring har vi haft uppe frågan i länsstyrelsen om man tycker att det är en betydande avvikelse från det tillstånd vi har. Det tycker man inte där. Men vi har fått indikationer på att kommunfullmäktige kommer att säga nej trots att kommunen tillstyrkt mark- och vattenanvändningen vid ett flertal tillfällen tidigare, säger Favonius vd Jan-Åke Jacobson.

Varför har kommunen ändrat sig?

– De har uttryckt att om verken går högre än 150 meter så kräver flyghinderföreskrifterna att man ska ha ett vitt blinkande ljus i toppen. För att kommunen ska acceptera det så ska ljusen vara styrda av de luftfartyg som närmar sig. Men det kräver radarutrustning och den går inte militären med på.

– Det blir ett moment 22 för vår del och en ond cirkel som inte går att ta sig ur. Därför har vi lämnat det direkt till regeringen som får avgöra den här frågan. Säger man nej blir det en väldigt märklig situation om man vill ha förnybar energi. Att det skulle falla på ett vitt blinkande ljus anser vi blir lite orimligt, säger Jan-Åke Jacobson.

Men om tekniken går fram så snabbt, är det inte risk att det kan komma fram ännu effektivare verk snart?

ANNONS

– Jo, därför vill vi ha besked så snart som möjligt.

Favonius framhäver att projektet ligger inom ett område som är framtaget av Energimyndigheten som riksintresse för vindbruk. Företaget nämner också att samma myndighet bedömer att havsbaserad vindkraft på sikt kommer att spela en viktig roll i det svenska elsystemet.

Förutom Kattegatt Offshore planeras ytterligare vindkraftparker utanför den halländska kusten. Vattenfall ät till exempel intresserat av möjligheten att bygga en vindpark 25 kilometer rakt ut från Falkenbergs kust.

LÄS MER:Rädda Hallandskusten tar nya tag mot vindkraft till havs

LÄS MER: Vindkraftpark planeras i Falkenberg

LÄS MER: Falkenberg mest positivt till vindkraft i havet

LÄS MER: 26 vindkraftverk i havet är den aktuella planen

LÄS MER: Ett sista försök att stoppa vindkraft i havet

ANNONS