Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kattägare vill slippa förbud

Två kvinnor i Laholm fick ett förbud att ha djur sedan länsstyrelsen ansåg att de tvingade sina katter till att vara som mänskliga bebisar. Nu överklagar kvinnorna djurförbudet.

När länsstyrelsen gjorde kontrollbesök visade det sig att kvinnorna behandlade katterna som spädbarn, försåg dem med napp och höll katterna kopplade för att de skulle kunna åka barnvagn. En av kvinnorna berättade även att hennes katt ibland ammades av henne.

Personalen på länsstyrelsens enhet för djurskydd ansåg att katterna tvingades till ett onaturligt beteende och försökte komma med råd om hur kattägarna skulle göra i stället.

Myndigheten kom dock fram till att rådgivningen var fruktlös då beteendet fortsatte och såg kvinnornas brist på insikt som kopplat till deras funktionsnedsättning. Därför beslutade länsstyrelsen att omhänderta katterna och förbjuda kvinnorna från att äga och ta hand om djur.

Beslutet som meddelades i slutet av november har nu överklagats. I det uppges det att djuren bara fått nappflaska när dessa varit uttorkade och för att inte riskera att katterna skulle få vätska ner i lungorna.

Samtidigt anges det att kattägarna blivit mer ansvarsfulla och vill ha en ny bedömning. Med anledning av att katterna har varit kopplade och körts runt i barnvagn, förklaras i överklagandeskriften att de inte vill ha katterna springande lösa i bostadsområdet.

Länsstyrelsen uppger att det inte finns anledning att ändra sitt beslut om djurförbud efter att uppgifterna i överklagandeskrifterna inkommit i ärendet.

Det hänskjuts nu till förvaltningsrätten i Göteborg att titta på beslutet och överklagandet.