Karin Torstensson: ”Fegens naturreservat är helt underbart”

Inlandet i allmänhet och Fegen i synnerhet. När landsbygdsutvecklare Karin Torstensson ska tipsa om utflyktsmål för den halländska hemestern, konstaterar hon glatt att hon ”kanske är lite partisk”.

ANNONS
LocationDrängsered, Falkenberg, Fegen||

”Den här sommaren är speciell på många sätt, och jag tänker att vi måste ta tillfället i akt att göra sådant som vi har tänkt på, men inte gjort tidigare. Det finns så mycket att upptäcka i den närmaste omgivningen, man måste inte alltid åka så långt bort.

Ett Sverige i miniatyr

Jag är kanske lite partisk i detta, men vill verkligen tala för inlandet. Jag brukar uppmana folk att åka genom Halland på tvären. Då får du först uppleva skogsbygden, sedan det böljande åkerlandskapet, följt av slättbygden och slutligen havet och kusten. Det är ett Sverige i miniatyr, det är så häftigt.

ANNONS

Jag är uppvuxen i Drängsered, i skogsbygden, och har starka minnen från när vi brukade åka och bada i någon sjö på kvällen. Det var en magisk känsla, att i princip ha hela badplatsen för sig själv och ta ett dopp, samtidigt som dimman steg över den spegelblanka vattenytan.

”Fegens naturreservat väldigt fint”

Ett väldigt fint naturreservat är Fegen. I sjön Fegen möts tre län – Halland, Jönköping och Västra Götaland – och det finns faktiskt en sten som markerar gränsen, Ankarsten. Hela området, där delar av Kalvsjön ingår, är otroligt vackert, men man ska helst se det från vattnet; via båt, kajak eller kanot. Det finns flera ställen där du kan hyra kanoter, och det finns också vindskydd och en massa information om naturreservatet. Och är man intresserad av fåglar, så är fågellivet rikt.

Kanske kan coronapandemin föra det goda med sig att vi börjar uppleva naturen på ett nytt sätt, att vi hittar våra egna guldkorn. Själv hittade jag häromdagen Boastigen alldeles i närheten där jag bor – och den lär jag återvända till.

Karin Torstensson

Ålder: 31 år.

Familj. Sambon Kalle och sonen Hjalmar, född i mitten av april. Och fem jakthundar.

Bor: På en gård i Rävige, mellan Okome och Ätrafors, Falkenbergs kommun.

Gör: Föräldraledig från sin tjänst som landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun.

Utflyktstips: ”Fegens naturreservat är helt fantastiskt – men det ska helst upplevas vattenvägen, med båt, kajak eller kanot.”

ANNONS