Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaos i tågtrafiken - brand i transformator

Tågtrafiken från och till Göteborg var under torsdagseftermiddagen helt avstängd på grund av en brand i en högspänningskabel. Efter två timmars totalstopp slogs strömmen på igen.

Vid 18-tiden på torsdagen började tågtrafiken sakterliga släppas på igen från och till Göteborgs centralstation. 
– Vi kan inte sätta igång allt på en gång, det blir för ansträngande för elförsörjningen. Vi har börjat med att släppa in sex långväga tåg. När de sedan lämnat Göteborgs central kan även tåg börja åka därifrån, sa Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket vid 18-tiden.

Tågtrafiken hade dessförinnan varit helt lamslagen i två timmar på grund av en brand i en högspänningskabel vid transformatorstation.

 – Vi iakttar största försiktighet och har gjort avspärrningar, säger Mats Gränsmark, vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Storgöteborg in larmet om branden intill järnvägen vid Partihallsförbindelsen, även kallad Röde orm i folkmun.

Enligt räddningstjänsten iakttog man direkt största försiktighet vid platsen.

– Det får man vara oerhört försiktighet med. Vi har spärrat av ett stort området så att inga obehöriga ska ta sig in där. Innan vi kan påbörja vårt arbete måste Banverkets personal göra området strömfritt, berättade Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, kort efter larmet. 

Vid 16.30-tiden var branden släckt. 

– Den slocknade av sig själv när strömmen stängdes av. Det vi har gjort är att vi har utrymt och evakuerat personer som arbetade i transformatorstationen, säger en larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten. 

Vet ni orsaken till branden? 

– En kabel har gått sönder, men varför den har gjort det vet vi inte. 

Stoppet skapade stora följdförseningar under stora delar av torsdagskvällen. Och de fortsätter även in på fredagen. Trafikverket skickade vid 21.30 ut information att tågtrafiken beräknas köra enligt tidtabell först vid lunchtid på fredagen.