Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förutom kyla har juli också varit regnigare än vanligt. (Bilden är arkivbild.) Bild: Vidar Ruud/TT
Förutom kyla har juli också varit regnigare än vanligt. (Bilden är arkivbild.) Bild: Vidar Ruud/TT

Kallaste juli på 16 år i Halland

Juli har varit en kall och regnig månad på många håll i Götaland och även Halland har haft det kyligt. Enligt SMHI låg medeltemperaturen i länet en till två grader under det vanliga.

Senast som juli var lika kallt i Halland var år 2004 då det var snäppet kallare. Köldrekord juli 2020 tog Ullared som natten den 10 juli endast hade 3,2 grader.

– Det har varit en kall juli på många ställen i Sverige. En vanlig sommar kommer det upp varmare luft från sydländerna på kontinenten. Men denna sommaren har den varma luften inte kommit. Det är de atmosfäriska förhållandena som ligger bakom det, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Det kalla vädret har varit över nästan hela Götaland och även delar av Svealand. För de som hade önskat sig lite finare väder framöver blir det en besvikelse. Trots några bättre dagar vid månadsskiftet i helgen så kommer det kallare vädret att återvända i början av augusti.

Regnigt men inte rekordår

Förutom att det varit kallare har det också regnat mer. 131 millimeter var medelvärdet för hela länet. Mest nedfall under juli fick Knäred i Laholms kommun. Där föll det hela 156 millimeter.

– Ett vanligt år regnar det ungefär 110 millimeter i medel i juli månad. Så det har regnat mer än vanligt men det är inte ett rekordår. När det varit som regnigast i juli så ligger medelvärdet på över 200 millimeter. Den riktigt torra sommaren 2018 regnade det bara 15 millimeter under hela juli, säger Marcus Sjöstedt.