Olika regler. Var ska kaffesumpen slängas? Jo, det beror på var du bor. Bild: Ola Folkesson
Olika regler. Var ska kaffesumpen slängas? Jo, det beror på var du bor. Bild: Ola Folkesson

Kaffesumpen som delar Halland

Varbergare och falkenbergare får varken slänga kaffesump eller snittblommor i matavfallet. Det får man däremot göra i Kungsbacka. HN reder ut varför matavfallet sorteras olika i de halländska kommunerna.

ANNONS
|

Speciellt kaffesumpen har visat sig vara en vattendelare när det gäller matavfallshanteringen. Vivabs matavfall från Varberg och Falkenberg fraktas till en biogasanläggning i Jönköping och orsaken till att man inte vill ha kaffesump i matavfallet där är för att det sliter på utrustningen.

– Men det finns energi kvar i kaffesumpen som blir biogas och sumpen har ingen negativ inverkan på biogödseln, säger Gunnar Holmstedt, affärsområdeschef på Jönköping Energi.

Varken biogödseln, som är den andra produkten som uppkommer i processen, eller biogasen påverkas alltså negativt av sumpen. Förr fick jönköpingsborna till och med slänga kaffesumpen i den bruna matavfallspåsen, men den rekommendationen har tagits bort på senare tid på grund av slitaget.

ANNONS

Varför skiljer det mellan olika kommuner hur man hanterar kaffesump?

– Man har lite olika tekniker, vi har varit kluvna i den frågan också. Det är rent av beroende av vilken typ av utrustning man har.

Men det finns andra ting som gör mer skada än kaffesumpen, menar Holmstedt.

– Jag tycker inte man ska göra för stor sak av kaffesumpen egentligen, så slitande är det inte, men det är bättre att inte få med det, säger han.

Även när det gäller snittblommor säger Vivab nej.

– Snittblommor är inget problem, men om man tillåter blommor så kan jorden eller hela blomkrukor åka med. Då är det enklare att man inte slänger blommor alls i matavfallet, säger Gunnar Holmstedt.

I Kungsbacka har man tänkt annorlunda. Kaffesumpen liksom snittblommorna får åka med i matavfallspåsen.

– Det blir krångligare ju mer undantag man gör, säger Jan Falebjörk på Kungsbacka kommuns renhållningsavdelning.

Dock får jord, precis som i Varberg och Falkenberg, stanna utanför den bruna påsen.

Från Kungsbacka skickas matavfallet till Renovas biogasanläggning i Göteborg. Enligt Jan Falebjörk har man inte fått några indikationer på att sumpen skapar problem i biogasanläggningen, även om man diskuterat om det ska slängas i matavfallet eller inte.

ANNONS

– Det är en balansgång där man bara får välja det ena eller det andra. Egentligen är det olyckligt att vi inte har samma i Halland. Men vi kan inte säga att det är vi eller de som har fel, det finns det inget svar på, säger Jan Falebjörk.

I Halmstad har man däremot varit lite långsam när det gäller utvecklingen av matavfallshantering. Men om ett år räknar man att man har en egen anläggning som kan farmställa biogas av matavfall.

– Och då kommer sump och snittblommor att kunna kastas i matavfallet, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstad Energi och Miljö, HEM.

ANNONS