Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Kökschefen som vill göra mat för alla smaker

Julia Christiansson, 23, har inte många år i branschen. Men i dag basar hon över Varbergs högst rankade White Guide-restaurang.

Planen var att bli veterinär men betygen räckte inte. Då föll i stället valet på restaurangbranschen för Julia Christiansson från Torestorp. 
– När jag skulle välja linje inför gymnasiet sa pappa: "vad du än gör, välj inte restaurangbranschen." Han menade att det var dåliga tider och tunga lyft. Men just då var matlagning det enda jag var intresserad av, säger 23-åringen som fem år efter gymnasiet nu jobbar som kökschef på Vin & Skafferi Hus 13 i Varberg. 
Hon hann dock med tre år på restaurang - och hotellhögskolan Grythyttan innan hon gav sig ut i arbetslivet.
– Jag ville ta studievägen till yrket. Många tar jobbvägen, men jag kände att jag inte var redo att börja jobba som kock när jag var 18 år. 

Hennes morfar är bosatt i Varberg och familjen har tillbringat många somrar här. Så steget till att söka sig till Varberg och Hus 13 var inte långt. De senaste två åren har hon under somrarna jobbat som kock på restaurangen, som tidigare hade tre delägare. Men när två av dem valde att bryta sig loss fick Julia Christiansson frågan om hon ville ta över som kökschef. 
– Först tänkte jag "nej jag vet inte om jag klarar av det". Men jag älskar utmaningar samtidigt som jag hatar att stå och stampa på ett ställe. Och det var roligt att få mer ansvar, säger hon. 

Arbetsuppgifterna som kökschef består bland annat av att beställa varor, ha kontakt med leverantörer och sätta menyn. 
– Att jobba med menyn är absolut roligast. Jag tycker om att laga enkel mat som riktar sig till många grupper. Jag lagar mer åt det franska köket men här på Hus 13 inriktar vi oss på nynordisk, mer modern mat. Jag försöker kombinera det med lite mer klassisk mat. Då kan jag nå ut till alla, även dem som inte är ute och äter så ofta.  

I framtiden lockar ett jobb i Göteborg och större utbud av restauranger. Men trots att jobbet många gånger är slitet har hon aldrig ångrat valet av yrke. Frågan är vad hennes pappa säger i dag?
– Han är stolt över att jag har kommit så långt och märker att jag trivs bra i branschen. Det är oerhört roligt när man får bra respons från gästerna. Det innebär att man har gjort ett bra jobb, säger hon och fortsätter: 
– Jag visste att jag hade valt rätt yrke redan i gymnasiet. Då var jag glad hela tiden och lovade mig själv att aldrig ha ett jobb som jag tycker är trist. Sedan jag började i branschen har jag aldrig haft tråkigt.