Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Kändisar gästar halländsk familjepodd

Podcasten Bonuspappan & Plusmamman från Varberg kan numera nås även via HN-webben. Under hösten ska bland annat en tv-känd världsmästare intervjuas.

I dag släpps avsnitt 16 av Bonuspappan & Plusmamman, med den halländske pianobarsartisten Kalle Lönn som gäst.

Bland de kommande gästerna finns "Mästarnas Mästare"-mästaren Martin Lidberg (även VM-guld i brottning och seger i "Let's dance"), Kristoffer Triumf från den kända podden Värvet, singeleventarrangören Helén "på Torsåsen" Andersson, terapeuten Stina Pettersson från Familjeträdet och "Gladiatorerna"-finalisten Luis Boström.

Två författare

Det blir även intervjuer med författarna till "Stora bonusfamiljboken" (Helene Arkhem) och "Fältguide för Bonusfamiljen" (Moa Herngren). Moa fick priset Kristallen för tv-serien "Bonusfamiljen" med skådespelaren Fredrik Hallgren, som också ska intervjuas under hösten.

– Det finns många poddar om den klassiska kärnfamiljen, men få om bonusfamiljen. Vi tyckte att det fanns ett behov av att prata om en familjesituation som allt fler befinner sig i och där en del saker nästan är lite tabubelagda att prata om, säger Maria Åkesson, som driver podden Bonuspappan & Plusmamman med sin sambo, HN-journalisten Martin Erlandsson.

Tips till bonusfamiljer

Podden tar upp exempelvis planering, ansvar, ekonomi och varannan vecka-livet i bonusfamiljen, hur man dejtar en förälder när man inte har egna barn, hur man sköter kontakten med de andra föräldrarna och vad som ändras om man får ett gemensamt barn.

– Det är ett virrvarr av föräldrar och barn som ska komma överens och hitta lösningar, skrattar Maria, som kallar sig Plusmamman.

– Jag levde i en bonusfamilj i sju år och när vi separerade förlorade jag nästan min bonusson. Det är tur att jag har en bra relation till hans mamma, så att han kan fortsätta hälsa på och vara en del av våra liv. Vi myntade ordet plusson och därför kallar jag mig för plusmamma, berättar Maria.

Fyra barn varannan vecka

När Martin började dejta Maria 2015 fick han hennes fyra barn på köpet. Han gick från att vara singel utan barn till att ganska snabbt bli bonuspappa varannan vecka. Processen har gått oväntat bra tycker båda två, men det är förstås inte alltid fallet för ombildade familjer.

– Många stöter på komplikationer. Det kan bli krångligt när två vuxna är nykära och lyckliga samtidigt som barnen kan känna sorg över att de biologiska föräldrarna har separerat. Barnen har ju inte valt förälderns nya partner, förklarar Maria.

Paret har bott ihop i Varberg i ett drygt år och i januari passade Martin på att fria i en HN-krönika som handlade om tv-serien "Bonusfamiljen".

Till vardags arbetar Maria som dagmamma i Varberg och hon är noga med att påpeka att varken hon eller Martin är några experter. De kan bara bidra med sina egna erfarenheter.

Komiker och sångare

Bland tidigare gäster finns komikern Emma Knyckare, sångerskorna Sara Löfgren och Gigi Hamilton (från Style), motivationstalaren Pamela von Sabljar och 10-barnsmamman Isse Gustafsson i Träslövsläge.

Ett nytt avsnitt släpps varje måndag, med vitt skilda teman, för att passa alla åldrar och familjesituationer. Bonuspappan & Plusmamman har legat topp 30 på Itunes lista i kategorin barn & familj, och var nyligen tvåa på tidskriften Amelias trendtermometer.

– Vi har flera tusen nedladdningar hittills och har fått stor respons på Facebook. Många har sagt att podden behövs, eftersom det är viktigt att prata om livet i bonusfamiljen, avslutar Maria Åkesson.