Känd advokat åtalas för att ha plundrat bolag

Den före detta advokaten Mats Olausson ska ha varit inblandad i att ta in cigaretter värda mångmiljonbelopp i landet. Nu åtalas han för grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenär.

ANNONS
|

Upplägget har varit utstuderat och tillvägagångssättet avancerat. Stora volymer cigaretter har transporterats till Sverige via bolag som har haft godkännande som upplagshavare av tobaksvaror. Men betydligt större volymer av cigaretter än vad som har aviserats har tagits in till Sverige från bland annat Rumänien utan att dessa skattats för. Sedan har bolagen tömts innan Skatteverket har krävt in skatten.

Mats Olausson är en känd före detta brottsmålsadvokat från Kungsbacka som tidigare har varit uppmärksammad i media för sina kontakter med Hells Angels bland annat.

Genom spaning och avlyssning har ekobrottsmyndigheten och vice chefsåklagare Lars Lithner fått klart för sig att Mats Olausson i allra högsta grad är inblandad i verksamheten.

ANNONS

– Det här är ett sätt att finansiera avancerad brottslighet, säger Lars Lithner.

Mats Olausson själv säger ingenting. Förutom det första förhöret har han valt att vara tyst. Det har inneburit att han har fått sitta häktad sedan i mars.

Förutom Mats Olausson åtalas också två andra män, som båda är hemmahörande i Halland. Den ena åtalas för medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer eftersom han transporterat och förvarat cigaretterna i samband med tömningen av bolaget.

Den andre har tidigare varit klient till Mats Olausson och är tidigare ostraffad. Han åtalas också för grov oredlighet mot borgenär.

Rättegångsförhandlingarna kommer att hållas under fem dagar i september. Maximalt straff som utdelas för sådan här brottslighet är sex års fängelse.

ANNONS