Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Julstök och renovering i gamla lärarbostaden i Eftra kyrkby

Stjärnor i fönstret visar att julen har letat sig in i den gamla lärarbostaden i Eftra utanför Slöinge. Men den tomte som tänker hälsa på hos Svante Eldholm och Linda Skön gör bäst i att ha hammare och fogsvans med sig. Paret håller på att förvandla 1930-talsvillan till sitt drömhem så renovering och julstök går hand i hand.

– Välkommen genom den här ytterdörren! Det är inte så lätt att välja när det finns två, ropar Linda från köket.

Hon rättar till en kula i den stora granen som fått en hedersplats mellan köket och matsalen. Granen har dubbla toppar och den är så vid att två personer nätt och jämnt kan nå om den.

Två blir en

Talet ”två” löper som en röd tråd genom bostaden. När paret flyttade in fanns det dubbelt av allt – två kök, två vardagsrum, två invändiga trappor till övervåningen... I många årtionden har nämligen villan, som är från 1930-talet, bestått av två identiska, spegelvända lägenheter. Nu håller Linda och Svante på att slå ihop dem till en enda rymlig bostad på 165 kvadrat plus källare.

– Vi är en god bit på väg, men ännu återstår mycket. Vi vet vad vi ska göra på helger och kvällar om man säger så, säger Svante och låter nöjd.

Gästrummet var ett av de första som prioriterades så att de som hälsar på hos Linda Skön och Svante Eldholm ska kunna bo bekvämt. Bild: Roger Larsson
Gästrummet var ett av de första som prioriterades så att de som hälsar på hos Linda Skön och Svante Eldholm ska kunna bo bekvämt. Bild: Roger Larsson

Varken han eller Linda har det minsta emot att kavla upp ärmarna och renovera. Ett nyckelfärdigt hus var det inte tal om. De gillar den gamla känslan men vill kunna göra om och ändra helt efter egen smak.

Sedan de flyttade in i mars har de redan hunnit med flera av de tyngsta bitarna. De har lagt om taket, dragit in kommunalt VA, tagit bort trappor och flyttat väggar.

– Köket är det rum vi har prioriterat. I sju veckor stod vi helt utan. Det var tufft, men vi fick fantastisk hjälp. Våra mammor fyllde frysen med matlådor och våra snälla grannar lät oss låna deras kök medan de var på semester, berättar Linda.

Varmgrönt kök

Köket, som har en varm, grön färg, öppnar sig mot matsalen. Där står ett iögonfallande ekbord som Linda fått i present av Svante. Det är tre meter långt och rymmer tio personer.

Köket har fått många fina detaljer och Linda Skön och Svante Edholm var helt överens om att låta det gå i grönt. Bild: Roger Larsson
Köket har fått många fina detaljer och Linda Skön och Svante Edholm var helt överens om att låta det gå i grönt. Bild: Roger Larsson

– Jag köpte det av en hantverkare och har därmed intecknat alla Lindas kommande födelsedagar, säger Svante med ett skratt, och erkänner att bordet är hans favoritplats i huset.

– Här tillbringar vi nästan all tid när vi inte jobbar fysiskt. Det är här våra idéer föds kring hur vi ska ta renoveringen vidare.

Linda låter handen löpa över de lena ekplankorna. Knastar och färgskiftningar reflekterar juleljusen i fönstret.

– I corona-tider är det ju inte aktuellt med stora sällskap, men jag drömmer om att vi en gång ska kunna äta julmiddag med kalkon här med hela släkten, säger hon.

Det långa bordet med plats för tio personer är husets hjärta, säger Linda Skön och Svante Eldholm. Bild: Roger Larsson
Det långa bordet med plats för tio personer är husets hjärta, säger Linda Skön och Svante Eldholm. Bild: Roger Larsson

Både hennes och Svantes familjer är engagerade i husrenoveringen. Deras pappor gillar att snickra och kommer gärna över och hjälper till.

– Det är vi förstås väldigt tacksamma för. Ibland är vårt hem rena ”gubbdagiset” i dessa tider, när annat umgänge hålls nere, säger Svante.

Även parets mammor har gjort en stor insats, inte minst när det gäller taket.

– Vi tog tillvara de gamla takpannorna när vi renoverade. Våra mödrar skrubbade varenda en innan vi la pannorna på plats igen, berättar Linda.

Den gamla bilden av huset är förebilden när Svante Eldholm och Linda Skön renoverar. Bild: Roger Larsson
Den gamla bilden av huset är förebilden när Svante Eldholm och Linda Skön renoverar. Bild: Roger Larsson

Ett gammalt fotografi från villans glansdagar hänger inramat i parets tv-rum (”vi har fortfarande inga kanaler men ska få fiber nästa år.”) Bilden är deras inspiration när de renoverar.

– Målsättningen är att återskapa husets forna utseende, även om vi sätter en helt egen prägel på det invändigt, säger Svante.

Han har tidigare jobbat som snickare i Norge och är därmed den som arbetsleder renoveringen. För Linda är många av verktygen nya bekantskaper, men hon hugger gärna i med ”vad som helst”.

– Jag har verkligen fått prova mina vingar – och jag har lärt mig massor.

Olika syn på julen

När nu julen står för dörren har Linda och Svante kommit en god bit på väg med att förvandla den gamla lärarbostaden till sitt första riktiga, gemensamma hem. Julen smyger sig in i de rum som har tagits i bruk och Linda har skapat stämning med granris, stearinljus och vackra stilleben.

Beatles och granris på lilltoan. Bild: Roger Larsson
Beatles och granris på lilltoan. Bild: Roger Larsson

– Vi har till och med en julpyntad toalett, säger Svante med ett skratt och öppnar dörren till lilltoan, där en tomte sitter uppkrupen bland granriset, flankerad av en stor Beatlesaffisch.

– Det här är vår perfekta kompromiss. Linda älskar julen och tycker om att pynta medan jag är mer anti. Så några granruskor kring Beatlesbilden är stämning nog för mig – och så en rejäl portion av morsans korv. Sedan är det jul!

Snickarparet

Namn: Svante Eldholm och Linda Skön.

Ålder: Han är 38, hon är 34.

Yrke: Han är byggprojektledare på Forsen, hon är systemsupport på Getinge.

Bor: ”I ett 1930-talshus i Eftra, där två lägenheter ska förvandlas till en enda stor bostad på 165 kvadrat.”

Vad är ett måste i juletid? Han: ”För mig är det morsans julkorv.” Hon: ”Jag älskar traditionen med kalkon på juldagen med släkten.”

Bästa renoveringsgren: Han: ”Jag gillar att planera. En god egenskap är att jag inte fegar, utan gillar att chansa.” Hon: ”Min styrka är att jag kan hugga i med vad som helst.”