Någon räka. Mer julgodis blir det inte för katten Herman som är diabetiker. Gusten Liljeroth är ofta med honom hos veterinären Anna Flodmark. Bild: Jörgen Alström
Någon räka. Mer julgodis blir det inte för katten Herman som är diabetiker. Gusten Liljeroth är ofta med honom hos veterinären Anna Flodmark. Bild: Jörgen Alström

Julfira varsamt med dina husdjur

Det är väl självklart att hunden ska ha skinka på julafton och att katten får busa med julklappssnören. Men sanningen är att välviljan utsätter våra älskade husdjur för livsfara.

ANNONS
|

Julfirandet vill vi dela med familjen och till den räknas husdjuren. Men djur är inte som människor, de behöver skyddas från det som vi förknippar allra mest med jul och traditioner.

Om man är obetänksam i sin omtanke kan det gå så illa att familjen måste avbryta julfirandet och åka till veterinär med sin fyrbenta vän.

– Julhelgen innebär jourverksamhet i princip som vanligt, men visst ser vi att julfirandet sätter sina spår, säger Anna Flodmark, veterinär på Travbanekliniken i Halmstad som tillhör Hallands Djursjukhus i Slöinge.

Många av samtalen rör misstanke om att hunden eller katten har fått i sig något olämpligt. Plötsligt är blockchokladen borta, bulldegen syns inte till och russinen har gått upp i rök. Amaryllisen har tecken på att katten tuggat på den.

ANNONS

– Djurägarna ringer och frågar vad de ska göra. Det är precis så vi vill att de ska göra, slå en signal och berätta om vad de misstänker. Vi tar in djuren i förebyggande syfte och ger dem kräk- medel. Och ut kan komma till exempel en choklad- luktande sörja, berättar Anna Flodmark.

En fara ligger också i maten på julbordet som vi tycker att husdjuren är värda under en sådan här storhelg.

– Djur mår bäst av mat som de är vana vid och på fasta tider. Ett fett mål räcker för att trigga i gång bukspottkörteln. Hunden kräks, får diarré och kraftig smärta. Tillståndet kan bli allvarligt och kräva ett dygns vistelse på djursjukhus, säger Anna Flodmark.

Katter har inte hundens längtande blick och dräglande över alla goda dofter på julbordet. Men däremot gillar de växtdofter och att leka med julgranens glaskulor, girlanger och paketsnören. Glitter och snören transporteras inte ut. De måste opereras bort från tarmen så att de inte snor in sig och ger tvärstopp.

– En gång när vi röntgade en kattmage glittrade det i tarmen från en bit girlang, säger Irma Brannebjer.

Slående är hur oroliga djurägare är när de ringer till veterinären.

– Människor är väldigt rädda om sina djur. De hör av sig om allt och är pålästa. Många gånger har de förslag på en diagnos som de läst sig till på nätet. Det är väl bra, men allt på nätet är inte sant, säger Irma Brannebjer, djursjukvårdare.

ANNONS

Hallands Djursjukhus har öppet alla dagar och helger. Nattetid hänvisas djurägare till djursjukhusen i Helsingborg och Göteborg.

Ska man känna sig lugn för djuren är det idé att ge dem godsaker som är ämnade för dem.

– Det finns mycket gott att köpa som hudtuggben och leksaker. Katten kan få en extra god burk kattmat. Tänk på att inte ge katten för små leksaker. En liten tygmus kan fastna i halsen, säger Irma Brannebjer.

När julen är över stundar nyårshelgen med fyrverkerier som är en plåga för många husdjur.

– Vi upplever att nyårshelgen är värre för husdjuren. Ägare ringer om livrädda hundar som skäller och darrar. Det bästa är att skott­räna hunden året om, då vänjer den sig. Det finns cd-skivor med fyrverkeriljud. Andra alternativ är kosttillskott och doftsprayer som verkar lugnande. I bland krävs andra åtgärder, men det får man i så fall diskutera med sin veterinär, säger Anna Flodmark.

Julfaror för hunden

1. Mörk choklad. Choklad innehåller ämnet teobromin som är väldigt giftigt för hunden. Mörk choklad har hög halt av teobromin och kan vara livshotande.

2. Julskinka. Hunden mår inte bra av fet och salt mat. Den kan i värsta fall bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspotts­körteln.

ANNONS

3. Jäsande degar. Saffransdegar som slukas hela kan orsaka alkoholförgiftning.

4. Russin och nötter. Kan vara giftigt för vissa hundar. Stora nötter med skal kan fastna i tarmen och orsaka stopp.

5. Levande ljus. En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof.

6. Kylarglykol. Är en söt vätska som hunden gillar. Om du misstänker att hunden har fått i sig glykol ska du genast ta den till veterinär.

7. Julgranspynt. Välj djurvänligt pynt. Krossade glaskulor kan ge elaka skärsår.

Källa: Agria

Julfaror för katten

1. Växter. Katten gillar välluktande växter. Särskilt giftiga är liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge njurskador. Farliga växter är till exempel amaryllis och cyklamen.

2. Paketsnören och glitter. Om katten tuggar i sig snören kan det orsaka skador i tarmen. Lek gärna med katten men ha uppsikt i leken med snören.

3. Levande ljus. En svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte den inte hoppa upp där det finns ljus.

4. Julgran och granvatten. Se till att granen inte kan välta. Julgransfoten blir en spännande vattenskål, så använd inte gödningsmedel.

5. Julgodis. Ge den bara smakbitar av köttbullar, skinka och annat. Undvik kött och fisk som kan innehålla benflisor.

ANNONS

Källa: Agria

ANNONS