Johan Untersteiner
Johan Untersteiner Bild: Jari Välitalo

Johan Untersteiner: ”Det finns så fantastiskt fina stränder utmed hela Hallandskusten”

Travkusken Johan Untersteiner har Halmstadtravet som hemmabana. Här berättar han hur det känns att köra storlopp utan publik och vad han helst gör en ledig sommardag:

ANNONS
LocationHalmstad||

”Under sommaren är vår tävlingssäsong som mest hektisk så sommar är för mig mycket jobb. Men om jag får någon dag ledig tycker jag att det är skönt att koppla av på stranden. Det finns så fantastiskt fina stränder utmed hela Hallandskusten. På sommaren får vi inte köra med hästarna på stranden men på hösten och våren händer det att vi åker dit och och både kör och rider våra hästar. Ibland åker vi till Tylösand och ibland till Östra stranden. Östra stranden är nästan bättre för den är mer långgrund och därför bättre att köra på. Det går bra att köra i vattnet – kylan är bra för hästarnas ben – men som kusk får man ha regnkläder på sig för det skvätter rätt bra.

ANNONS

Vanliga somrar är Halmstadtravets stora publikmagnet Sprintermästaren. Många, både kuskar och supportrar, passar på att kombinera tävlingen med lite semester och att ligga på stranden. Men i år är ju allt annorlunda. Vi kör ju på som vanligt fast utan publik. Vanliga vardagstävlingar märks det inte så stor skillnad men under storlopp som Sprintermästaren blir det en jättekonstig känsla när det inte finns någon publik runt banan. Det blir ju ett extra adrenalinpåslag när det står 10 000-15 000 åskådare och tjoar och tjimmar medan man kör. Det blir skillnad för hästarna också, en del blir nervösa av mycket publik, andra blir mer sporrade – precis som vi människor.

Om inte vädret tillåter hemester på stranden tycker jag man ska ta sig in till Halmstads citykärna. Där finns så många trevliga och fina restauranger och pubar där man kan äta och dricka något gott. Det tycker jag man har förtjänat när det är semester!”

Johan Untersteiner

Ålder: 36 år.

Bor: I Holm utanför Halmstad.

Familj: Sambo och en son som är drygt ett år.

Gör: Travtränare och travkusk.

Utflyktstips: ”I normala fall skulle jag ha tipsat om att besöka Halmstadtravets storlopp Sprintermästaren men i dessa tider är det ju lite svårt eftersom det inte får vara några folksamlingar. Så jag säger stranden i Tylösand – den är ju något av ett signum för Halmstad som sommarstad.”

ANNONS