Japanska jätteostron breder ut sig i Halland

Japanska jätteostron är en exotisk och långväga gäst som kommit för att stanna i våra svenska vatten. Nu verkar arten återigen växa till sig längs med västkusten.

ANNONS
|

I Halland kan den som promenerar utmed havet vid lågvatten få syn på jätteostron, som ofta sitter i vattenlinjen på klippor och stenar. På vissa håll kan de bilda hela rev.

Det japanska jätteostronet kommer ursprungligen från västra Stilla havet, men importerades till Europa på 1960-talet för odling. Sedan dess har arten spridit sig på naturlig väg och finns nu i vilt tillstånd på många ställen. På den svenska västkusten upptäcktes japanska jätteostron i stora mängder för första gången 2007 mellan Strömstad i norr och Hallands Väderö i söder. Ett par kalla vintrar runt 2010 gjorde dock att arten minskade märkbart.

ANNONS

– Nu verkar det japanska jätteostronet ha återhämtat sig och går att hitta i hela Halland, även om vi inte sett riktigt lika stora mängder som i början. Vi vet att det är relativt vanligt i norra länet, men det förekommer söderut också, säger Bo Gustafsson, marinbiolog vid Länsstyrelsen i Halland

Återhämtningen tyder på att det japanska jätteostronet inte påverkas av tillfälliga klimatförhållanden och därför inte kommer att försvinna av sig själv, vilket bekräftas i en forskningsrapport från Göteborgs universitet (”Japanska ostron i svenska vatten –Främmande art som är här för att stanna”).

Enligt rapporten är jätteostronet ”i praktisk mening inte längre främmande för Sverige. Det råder heller ingen tvekan om att ostronen där de förekommer i täta bestånd förändrar miljön från sitt ursprungliga tillstånd.”

Inom fiskerinäringen finns intresse för odling av jätteostron på svenska vatten. Vilda ostron omfattas av fiskelagstiftningen och får inte plockas utan fiskerättsägarens tillstånd. Enligt forskningsrapporten skulle odling av jätteostron kunna kombineras med skötsel av de vilda bestånden, för att både kunna ta tillvara på ostronet ekonomiska värden och kontrollera dess utbredning. Hur det skulle kunna gå till rent praktiskt behöver dock utredas vidare, liksom den främmande artens påverkan på den inhemska miljön.

Länsstyrelsen i Halland mäter kontinuerligt ostronens utbredning i länet.

ANNONS

– Generellt vill vi inte ha in främmande arter i våra vatten. Det är väldigt svårt att få bort dem när de väl är här och det finns risk att de kan förändra det naturliga ekosystemet. I det här fallet skulle jätteostronet kunna påverka blåmusslan och vårt inhemska ostron, som finns naturligt på västkusten, säger Bo Gustafsson.

– Ur naturvårdssynpunkt är det heller inte bra när ostronet breder ut sig över för stora områden. De är taggiga och vassa och kan orsaka skador om människor råkar trampa på dem, fortsätter han.

Det verkar som om ostronet sprider sig mest norrut, då de som larver följer med vattenströmmarna. Allra vanligast är japanska jätteostron i norra Bohuslän och arten finns även en bra bit längs med norska kusten, upp mot Bergen.

I Norge görs försök att rensa bort ostronet i speciellt känsliga områden. En sådan åtgärd är emellertid inte möjlig på större ytor, eftersom det skulle bli för kostsamt.

– Det verkar helt klart som om jätteostronet är här för att stanna, trots den tidigare reduktionen. Vi följer resultaten av den här bortrensningen i andra länder och kommer att titta närmare på möjligheten att göra samma sak i Sverige i vårt planerade hanteringsprogram, som vi tar fram för att myndigheterna ska kunna få rätt verktyg och förhållningssätt till så kallade invasiva arter, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS

Fakta: Odlad delikatess som följt med strömmen

  • Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas) är det mest odlade i världen. Då kallas de även för Pacific Oyster, franska ostron eller Fine de Clair.
  • Ett vuxet ostron är vanligen mellan 8 och 20 centimeter långt, men kan bli större.
  • Som larver driver de med vattenströmmarna och kan på sätt etablera sig i nya vatten. De slår sig ner på klippor och sandbottnar, där de växer tätt och bildar rev.
  • De lever i grunda vatten, men har i Halland hittats ned till fyra meters djup, och trivs i samma miljöer som blåmusslor och våra inhemska ostron.
  • Jätteostron tål kyla och variationer i vattnets salthalt, vilket gör att de kan överleva i svenska vatten.
  • Den som upptäcker japanska jätteostron i naturen kan rapportera sitt fynd till www.artportalen.se eller till Sveriges lantbruksuniversitet, www.slu.se där det finns en särskild rapporteringssida.
ANNONS