Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Jakt lockar fler kvinnor

Allt fler kvinnor får upp ögonen för jakt. Vi följde med fem hallänningar på en skjutövning för att förstå vad som driver dem.

En stor älg kliver upp på skogsvägen ett tjugotal meter framför oss. Annette Hammarvid följer djurets rörelse med gevärspipan och siktar strax ovanför frambenet. För en sekund stannar älgen på bioduken till och vänder huvudet emot oss. Annette kniper av avtryckaren.
– Det är gott för själen att jaga. Man ser naturen på ett annat sätt och det är meditativt och spännande på samma gång, säger hon.
Hon är en av många kvinnor som börjat jaga de senaste åren. Jägareförbundet Halland har för närvarande nära 400 kvinnliga medlemmar och det är ett av länen där andelen kvinnor ökar mest.


Annette Hammarvid och de andra som övar på Stjärnåsens skyttecenter denna måndagskväll i oktober tror att många lockas av jakt eftersom det är socialt och ett bra sätt att komma ut i naturen. Flera av dem började jaga för att ha en aktivitet tillsammans med sin hund. 
– Sedan jag var liten har jag varit intresserad av övningsskytte men det var först för två år sedan jag började jaga, säger Annette Hammarvid.
Hon blev medlem i Svenska Jägareförbundet och kom i kontakt med det kvinnliga nätverket JAQT.
– Det har betytt oerhört mycket för mig. Nätverket är en bra ingång för tjejer som är nyfikna på jakt, säger hon. 


JAQT startade på 1990-talet för att fånga upp jaktintresserade kvinnor. Syftet är att öka antalet kvinnliga medlemmar, hjälpa kvinnor att knyta nya kontakter samt lära sig mer om jakt och friluftsliv. Sedan starten har antalet jagande kvinnor fördubblats och i dag är var femte person som tar jägarexamen kvinna. 
– I JAQT kan man fråga vad som helst. Här finns en öppen kultur med en bra blandning av unga och äldre kvinnor, säger Camilla Benje som är ordförande i Jägareförbundet Halland. 
I Halland ordnar nätverket aktiviteter för kvinnliga jägare. Det är alltifrån andjakt till övningsskytte och vapenvårdskurser. Camilla Benje upplever att många anstränger sig för att underlätta för kvinnor som vill börja jaga. Det kan vara privatpersoner som upplåter sin mark eller bjuder in kvinnor att jaga tillsammans med sina jaktlag.


Halland ligger också i framkant när det gäller kvinnliga jägare. 2012 startade det första svenska jaktlaget med bara kvinnor i Laholm och ett år senare valdes Camilla Benje till ordförande i Jägareförbundet Halland – den första kvinnliga länsordföranden någonsin. Men fortfarande är bara runt 7 procent av Jägareförbundet Hallands medlemmar kvinnor. 
Carina Langeland tror att det beror på att många har en gammeldags bild av vad det innebär att jaga. Personer som själva inte jagar tror ofta att det bara handlar om att skjuta djur. 
– Jakt handlar inte om att man går runt i grönställ och dödar djur. I dag kan vem som helst jaga och vi måste se att den typiska jägaren inte längre är en snusande man med lusekofta, säger Carina Langeland innan hon och de andra fortsätter att skjuta på älgarna och vildsvinen som rör sig bland träden på bioduken.