Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Jörgen Alström
Arkivbild. Bild: Jörgen Alström

Jagad varg har visat sig vara två – en hane och en tik

Vargen som har synts till i Halland vid flera tillfällen har inte bara varit den omskrivna varghanen. DNA-tester visar nu att det också stryker runt en tik i på sydligare breddgrader.

I fredags, den 31 juli, skrev Länsstyrelsen i Västra Götaland att man tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län hade utfärdat skyddsjakt på varg efter flera angrepp mot får. Något som var helt unikt för Jönköping. Tidningen har tidigare rapporterat om ett angrepp i Veddige utanför Varberg också.

Länsstyrelsen beskrev det som osannolikt att det skulle finnas flera vargar i de berörda områdena, men Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland menade redan efter händelsen i Veddige att det fanns två. Detta efter att ett angrepp inträffat i Jönköpings län runt samma tid.

I veckan fick man svar på DNA-tester från spillning och kunde så konstatera att det rör sig om två olika vargar.

Den ene är en hane som hallänningar lärt känna som G9-20, och den andra en tik som även kan kopplas till angrepp i Örebros län. Man har funnit spillning från båda vargarna både i Jönköping och i Västra Götaland, men i Halland endast från G9-20, utifrån den information HP har tagit del av. Ifall hanen och honan har funnit varandra ännu är oklart.

Skyddsjakten var tänkt att pågå i Västra Götaland och Jönköping till och med den 16 augusti, men är avlyst tills vidare efter att tre överklaganden kommit in till förvaltningsrätten.