Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”Jag äger nog Sveriges dyraste gräsmatta”

Tomas Andersson i Mästocka köpte en bit mark av sin granne för en krona, men har betalt över 100 000 kronor i avgifter.

– Det jag har betalat för den här gräsmattan nu är nästan 20 procent av taxeringsvärdet på fastigheten, säger Tomas Andersson.

Han ärvde sin fars hus för en tid sedan. Huset bodde hans morföräldrar i när han växte upp och där bor han själv just nu.

Dottern har flyttat in i det andra, lite större huset som ligger bredvid. På andra sidan vägen bor en granne som på pappret ägde en liten bit av gräsmattan även på Tomas sida av vägen.

– Det har legat så sedan de rätade ut vägen för en herrans massa år sedan. Det var i slutet av 1950-talet och sedan dess är det vi i min släkt som har klippt det gräset och hållit efter marken, berättar Tomas.

När han flyttade in i sin gamle fars hus ville han också renovera en del. Bland annat planerade han att lägga ner slangar för jordvärme.

– Jag ville inte lägga dem i grannens mark och frågade därför om jag fick lov att köpa den biten av tomten.

Köpte den för en krona

Han fick då erbjudandet att köpa loss den för en krona och tog det. Sedan tog det fart med den ena fakturan efter den andra från Lantmäteriet.

Anledningen var att det låg en gammal samägd väg på marken. När Lantmäteriet började nysta i detta visade det sig vara 26 delägare i en samfällighet som alla behövde underrättas och få chans att yttra sig om huruvida Tomas skulle få ta över ägandet av gräsmattan eller inte.

– Vägen är inte använd sedan 1950-talet och samfälligheten från Laga skifte på 1800-talet. Det tickade många timmar för att reda ut och försöka få tag på alla som i dag hade rätt till marken.

Hade räknat med halva kostnaden

Tomas hade räknat med att det skulle landa på runt 50 000 kronor. Det slutade på en faktura på ungefär 100 000 kronor.

– Hade jag vetat att det skulle bli så dyrt hade jag kanske gjort ett arrendeavtal för 50 år framåt istället. Men när man väl har börjat så kan man inte ångra sig, man får betala per timme, så det var lika bra att köra på, säger Tomas.

Lantmäteriets utredare Klara Nordell är ansvarig för ärendet:

– Lantmäteriet har skyldighet att utreda delägare till en samfällighet i de fall det finns en ansökan om att överföra sådan mark till en annan fastighet, säger Klara Nordell och fortsätter:

– I det aktuella ärendet bestod området som fastighetsägaren avsåg att köpa delvis av en marksamfällighet som ägdes av ett antal andra fastigheter. Samfälligheten som bildades för över 150 år sedan var inte utredd varken i avseende på lokalisering eller delägarkrets. Därav en mer omfattande utredning i detta ärende.