"Jätteräkor köper jag inte"

Marie Mattsson, Lektor i miljövetenskap, Högskolan i Halmstad.

ANNONS
|

"Vårt val av mat har stor påverkan på miljön. Korna rapar metan som förstärker växthuseffekten, och övergödning leder till problem för bukter och hav. Den största nyttan med lokalproducerad mat är att transporterna minskar betydligt, vilket minskar utsläppet av koldioxid. Men det är en komplicerad fråga. Odlar man tomater med konstbelysning här i Sverige så kan det ha större påverkan än om tomaterna körs hit från Spanien. Det är viktigt att väga in sådana faktorer för att se om den lokalproducerade maten är mer miljövänlig.

Det gäller helt enkelt för oss att vara medvetna och ta reda på vad vi äter. Vi bör ställa frågor och informera oss om vilka alternativ som finns. Vi är inte självförsörjande när det gäller kött. Hälften av det som säljs är utländskt kött. Därför är det viktigt att maten märks tydligt, så att konsumenterna får veta var maten kommer ifrån.

ANNONS

För mig spelar även djurvälfärden stor roll. Här i Halland har vi en stor köttproduktion, och vi är duktiga på att se till vi har en bra djurhållning. Svenska kor och grisar har det bättre än i många andra länder, och föds upp utan hormoner och antibiotika. Därför ser jag till att köpa svenskt i så stor utsträckning som möjligt. Köper jag produkter som odlas i andra länder, som kaffe och bananer, ser jag till att köpa ekologiskt. Men ibland fyndar även jag andra alternativ. Jätteräkor köper jag inte, och fisk ska vara MSC-märkt så man vet den är fiskad på ett bra sätt."

ANNONS